Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

800 murid terima bantuan BTS di Kelantan


Tarikh kemaskini: 07/11/2019

KOTA BHARU, 7 Nov -- Seramai 800 murid dari 20 sekolah rendah di Kelantan menerima kelengkapan sekolah bagi sesi akademik tahun 2020 pada program Back to School 2019 (BTS 2019) Yayasan Petronas hari ini.

Pengurus Besar Petronas Pantai Timur Datuk Wan Mohd Hasnan Abdullah berkata BTS 2019 merupakan yang terbesar semenjak ia bermula 17 tahun lalu dengan 21,000 murid dari sekolah-sekolah di 15 negeri seluruh negara menerimanya.

"Sumbangan ini merupakan usaha berterusan syarikat yang bertujuan meringankan bebanan golongan kurang berkemampuan di samping membantu mengatasi kadar keciciran pelajar di seluruh negara.

"Mereka akan menerima kelengkapan persekolahan seperti beg galas, alat tulis berserta dua pasang pakaian seragam sekolah," katanya pada sidang media selepas menghadiri Program BTS 2019 di dewan Majlis Daerah Pasir Mas di sini, hari ini.

Di Kelantan, pelajar yang terpilih dari Kota Bharu, Tumpat dan Pasir Mas yang menerima bantuan itu.

Wan Mohamad Hasnan berkata BTS 2019 akan berlangsung dari Oktober ke November ini sebagai persediaan untuk sesi persekolahan tahun baharu.

"Mereka (murid) yang terpilih adalah daripada golongan keluarga berpendapatan rendah (B40) dan program ini merupakan sebahagian daripada tumpuan Yayasan Petronas kepada aspek kesejahteraan komuniti dan pembangunan dengan menyediakan keperluan sara hidup dan membina keyakinan diri," katanya.

Sementara itu, seorang ibu penerima Nurul Hidayah Zulkifli, 27, meluahkan terima kasih dengan bantuan yang diberi kerana sememangnya memberi manfaat besar kepada golongan B40 sepertinya.

 "Saya perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya RM500 untuk pembelian kelengkapan sekolah dua anak. Bagi mereka yang berpendapatan sederhana seperti saya, kos itu agak besar apatah lagi bagi mereka yang mempunyai bilangan anak yang lebih ramai," katanya.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Perbicaraan kes rogol libatkan Exco Perak bersambung Februari depan

 
     

Lelaki meninggal dunia terkena renjatan elektrik ketika harung banjir

 
     

JPJ N. Sembilan kutip RM1.2 juta bidaan nombor pendaftaran NDN

 
     

FAMA sumbang RM49,084 kepada keluarga lapan wira negara terkorban semasa Op Daulat

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel