Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Gelongsor air terpanjang di dunia dibuka dengan rasminya di taman tema Escape


Tarikh kemaskini: 09/11/2019

GEORGE TOWN, 9 Nov -- Gelongsor air terpanjang di dunia sepanjang 1.1km di taman tema ‘Escape’ Pulau Pinang di Teluk Bahang di sini, dibuka dengan rasminya hari ini.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata sejak bertahun-tahun lamanya Escape menjadi tarikan pelancong utama di Pulau Pinang, dan dengan perasmian gelongsor baharu itu ia pasti akan mengukuhkan lagi kedudukan taman tema berkenaan sebagai sebuah pusat tumpuan pelancong paling menarik dalam negara.

Katanya kajian yang dijalankan oleh University Sains Malaysia (USM) baru-baru ini menunjukkan 10.9 peratus deripada pelancong tempatan dan antarabangsa yang datang ke Pulau Pinang, akan mengunjungi Escape.

“Kajian itu menunjukkan statistik yang mengagumkan, menjadi bukti kepentingan Escape kepada Pulau Pinang dan pertumbuhan pelancongan malaysia,” katanya semasa berucap di majlis perasmian Escape fasa 3 - ‘Gravityplay’, gelongsor air yang mendapat pengiktirafan sebagai yang terpanjang di dunia oleh Guiness Book of World Record di sini.

Beliau berkata statistik Jabatan Imigresen Pulau Pinang menunjukkan jumlah kunjungan pelancong yang meningkat dengan ketara bagi tempoh Januari sehingga Ogos lepas, menjangkau sehingga 207.7 peratus, berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Turut hadir dalam majlis perasmian hari ini ialah Menteri Kewangan Lim Guan Eng, senator Lim Hui Ying dan Ketua Pegawai Eksekutif yang juga pengasas taman tema itu Sim Choo Kheng.

Sim berkata apa yang ditampilkan hari ini adalah hasil kejayaan perjuangan bertahun-tahun lamanya bagi menjadikan impian satu kenyataan.

"Bermula dari konsep sehingga kepada sokongan kami terima dari Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, saya amat menghargai sumbangan semua pihak dalam menjadikan Escape seperti yang kita lihat hari ini - sebuah destinasi pelancongan bertaraf dunia dengan rekod tarikan yang juga mencapai taraf dunia,” katanya.

Menurutnya beliau melabur RM60 juta dalam tempoh sejak tujuh tahun lepas untuk membangunkan Escape, dan ketika ini taman tmea itu menerima purata kunjungan 650 pelawat setiap hari.

Terdahulu Escape turut menandatangani memorandum persedahaman dengan GSPARX Sdn Bhd, anak syarikat TNB, bagi membina satu kemudahan penjanaan kuasa yang akan membekalkan tenaga boleh diperbaharui kepada Energy.

Sim berkata inisiatif ini akan menjadikan Escape sebagai taman tema yang pertama di Malaysia neutral karbon sepenuhnya.

"Di Escape, taman mesra-eko kami wujud seiring dengan habitat semulajadi. Kami mahukan pengunjung kami menikmati detik-detik mengujakan dalam suasana rupa muka bumi yang cantik dan kehijauan hutan hujan yang menawan di Pulau Pinang,” katanya.

Beliau berkata pembinaan fizikal di kawasan seluas 0.6 hektar itu akan siap sepenuhnya dalam tempoh setahun dan ia akan mengurangkan bil elektrik bulanan sehingga 15 peratus.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Perbicaraan kes rogol libatkan Exco Perak bersambung Februari depan

 
     

Lelaki meninggal dunia terkena renjatan elektrik ketika harung banjir

 
     

JPJ N. Sembilan kutip RM1.2 juta bidaan nombor pendaftaran NDN

 
     

FAMA sumbang RM49,084 kepada keluarga lapan wira negara terkorban semasa Op Daulat

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel