Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Johor umum bantuan khas kewangan sebulan gaji buat penjawat awam negeri


Tarikh kemaskini: 21/11/2019

ISKANDAR PUTERI, 21 Nov -- Kerajaan Johor mengumumkan pemberian bantuan khas kewangan berjumlah sebulan gaji atau minimum RM2,000 kepada 13,400 penjawat awam negeri ini.

Menteri Besar Johor Datuk Dr Sahruddin Jamal berkata bantuan melibatkan peruntukan kewangan berjumlah RM34.78 juta itu akan dibayar dua kali iaitu sebelum akhir tahun ini dan sebelum sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun depan.

“Saya ingin menjelaskan bahawa pembangunan Johor tidak akan dicapai sepertimana yang kita nikmati hari ini tanpa komitmen, dedikasi dan pengorbanan dalam kalangan penjawat awam negeri. 

“Justeru, bagi menghargai jasa penjawat awam, kerajaan negeri bersetuju memberikan bantuan kewangan khas,” katanya ketika membentangkan Belanjawan Johor 2020 di Dewan Undangan Negeri Johor di Kota Iskandar, di sini hari ini.

Dr Sahruddin berkata bantuan khas kewangan tersebut turut diberikan kepada kakitangan kerajaan negeri dan kakitangan awam Persekutuan yang dibayar gaji oleh kerajaan negeri, selain semua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor, Speaker Dewan Negeri Johor, Timbalan Speaker Dewan Negeri Johor, Ahli Dewan Negeri Johor dan Ahli Jumaah Majlis Diraja Johor.

Beliau berkata turut menikmati bantuan terbabit adalah Ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Johor (SPAJ), guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), petugas Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) dan guru-guru Tadika Islam Johor (TAJ).

Sementara itu, Dr Sahruddin berkata seramai 2,090 guru KAFA juga akan menerima elaun penuh sebanyak RM1,412 sebulan mulai Jan depan dengan implikasi kewangan berjumlah RM1.67 juta.

Beliau berkata sebagai inisiatif mengukuhkan institusi kekeluargaan, kerajaan negeri menerusi Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Takzim (YPDKT) memperuntukkan RM800,000 untuk membina dan membaik pulih taska di bangunan Kuarters Kerajaan Jalan Tajul, Kota Tinggi serta Taska YPDKT di Wisma Persekutuan, Johor Bahru.

-- BERNAMA  

   

 
 
     
   
 

Perbicaraan kes rogol libatkan Exco Perak bersambung Februari depan

 
     

Lelaki meninggal dunia terkena renjatan elektrik ketika harung banjir

 
     

JPJ N. Sembilan kutip RM1.2 juta bidaan nombor pendaftaran NDN

 
     

FAMA sumbang RM49,084 kepada keluarga lapan wira negara terkorban semasa Op Daulat

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel