Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Penetapan wawasan baharu ISOM untuk APEC terima respons positif


Tarikh kemaskini: 11/12/2019
LANGKAWI, 11 Dis  -- Mesyuarat Pegawai Kanan Tidak Rasmi (ISOM) yang berakhir hari ini menerima maklum balas yang positif daripada para peserta dalam menentukan wawasan baharu untuk Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC), memandangkan Matlamat Bogor akan memasuki fasa penilaian akhir pada 2020.

Pengerusi Mesyuarat Pegawai Kanan APEC 2020 (SOM) Hairil Yahri Yaacob berkata, pegawai-pegawai  kanan ini perlu mengemukakan prinsip panduan bagi menentukan bentuk wawasan yang akan memandu ekonomi APEC selepas 2020.

"Kami menerima banyak maklum balas daripada penglibatan dengan pihak-pihak berkepentingan. Tanpa mereka, sukar bagi APEC untuk menghasilkan dokumen yang sangat mantap yang boleh memacu kemajuan dalam perintegrasian ekonomi serantau di kalangan ekonomi APEC.

"Dari segi kebimbangan, saya tidak menerima apa-apa komen atau kebimbangan yang negatif. Mereka sangat gembira kerana Malaysia merangkumkan semua hal-hal yang inklusif, kemampanan, perlindungan alam sekitar termasuk mendalamkan lagi integrasi ekonomi serantau," katanya kepada media selepas mempengerusikan ISOM di sini hari ini. 

Turut hadir adalah Pengarah Eksekutif Sekretariat APEC, Tan Sri Dr. Rebecca Fatima Sta Maria. 

Lebih awal dalam ucapannya sebelum mempengerusikan mesyuarat itu, Hairil Yahri berkata, Malaysia telah mengenal pasti pemboleh ubah dalam bentuk bidang keutamaan iaitu mengubah naratif perdagangan dan pelaburan, penyertaan ekonomi inklusif melalui teknologi dan ekonomi digital serta pemacuan inovatif dalam kemampanan.

Dengan menjalankan penyampaian substantif di bawah setiap kawasan, Malaysia berharap APEC akan mampu mencapai objektif asasnya bagi meraih pertumbuhan ekonomi serta kemakmuran yang mampan di rantau Asia Pasifik. 

Mesyuarat tiga hari ISOM itu dimulakan dengan Simposium mengenai Keutamaan untuk APEC 2020, diikuti oleh satu siri mesyuarat yang dihadiri oleh 312 delegasi dari ekonomi-ekonomi APEC, kementerian -kementerian utama dan agensi. 

Ekonomi yang menjadi anggota APEC akan bertemu sekali lagi di Mesyuarat Pegawai Kanan Pertama (SOM 1) di Putrajaya pada 22 Feb tahun depan. 

-- BERNAMA

 

 

   

 
 
     
   
 

Penggiat industri pelancongan Johor telah diberi taklimat berhubung koronavirus - Exco

 
     

Pengusaha cendawan turut terjejas akibat cuaca panas

 
     

Tapak relau peleburan besi purba ditemukan di Kedah

 
     

Usah biarkan warisan di Kota Bukit Supai terus sepi

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel