BERITA COVID–19   NS minta Kerajaan Persekutuan timbang beri dos penggalak kepada Exco, ADUN | Hanya 1.6 peratus daripada 6,148 kes baharu COVID kategori tiga, empat dan lima - KP | Tiada kes COVID-19 di Penjara Reman P.Pinang sejak September | Permohonan moratorium di bawah PEMULIH masih dibuka - MOF | COVID: Majlis hari jadi cetus kluster Kimolohing di Ranau | 
COVID-19

Agong, Permaisuri lawat CPRC untuk ketahui operasi kendali COVID-19

18/03/2020 04:04 PM

PUTRAJAYA, 18 Mac (Bernama) -- Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan melawat Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Kementerian Kesihatan (KKM) di sini.

Berangkat sama Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong meluangkan masa kira-kira setengah jam di CPRC untuk mengetahui berkenaan pengoperasian pusat itu dalam mengendalikan kes COVID-19 di seluruh negara.

Baginda berdua turut mendengar penerangan diberikan Pengarah Kawalan Penyakit Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan Dr Norhayati Rusli mengenai situasi semasa wabak tersebut menerusi paparan di MyCPRC Dashboard.

Terdahulu, keberangkatan baginda berdua di CPRC disambut Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, Timbalan Menteri I Datuk Dr Noor Azmi Ghazali dan Timbalan Menteri II Datuk Aaron Ago Dagang.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Seri Dr Chen Chaw Min dan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam kenyataan hari ini, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata ketika di CPRC, Al-Sultan Abdullah diberi sembah taklimat berkenaan operasi pemantauan, pengumpulan dan perkongsian maklumat berkenaan wabak COVID-19.

“Sebagai maklumat balas, Seri Paduka turut menzahirkan bahawa baginda telah berbincang dengan Perdana Menteri semasa sesi Pra-Kabinet berkenaan status bekalan perubatan dan disembah maklum bahawa peruntukan akan disediakan mengikut keperluan perubatan semasa,” katanya.

Ahmad Fadzil dalam kenyataan sama berkata baginda berdua juga merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga dua mangsa yang meninggal dunia akibat jangkitan COVID-19 pada Selasa.  

Katanya Seri Paduka turut menzahirkan harapan agar rakyat Malaysia terus berdoa bersama baginda memohon ihsan Allah supaya usaha-usaha membendung wabak COVID-19 dirahmati dan diberkati dan situasi dapat ditangani dan berakhir dengan segera.

“Seri Paduka turut menzahirkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua petugas di Kementerian Kesihatan dan agensi-agensi kerajaan yang berkaitan, khususnya para petugas di barisan hadapan yang telah berkerja dengan semangat yang tinggi dan tanpa mengira penat lelah,” katanya.    

Malaysia mencatatkan 673 kes COVID-19 sehingga semalam dengan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba mengisytiharkan kematian pertama akibat wabak COVID-19, membabitkan dua lelaki.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan