Sabtu, 30 Mei 2020

7,732

Jumlah kes

103

Kes baharu

6,235

Jumlah discaj

115

Jumlah kematian
0 Kes terbaharu
SETAKAT 12 TENGAH HARI, 29 MEI 2020 (Sumber KKM)
COVID-19
23/05/2020 08:01 PM

PUTRAJAYA, 23 Mei -- Kementerian Kesihatan mengesahkan seramai 35 pegawai kanan kerajaan diarah menjalani kuarantin diri selama 14 hari selepas menghadiri mesyuarat pacsa Kabinet yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, di Jabatan Perdana Menteri, di sini, Rabu lalu.

Ini berikutan kumpulan 35 pegawai itu menghadiri mesyuarat bersama seorang yang dikesan positif COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata ujian calitan pertama ke atas 35 pegawai berkenaan didapati negatif tetapi perlu menjalani kuarantin sebagai mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Kami telah menasihatkan mereka supaya menjalani kuarantin 14 hari di rumah masing-masing dan ujian calitan kedua akan dibuat pada hari ke-13. Sekiranya keputusan negatif, mereka dibenarkan bertugas semula,”  katanya dalam sidang media harian COVID-19, di sini, hari ini.

Semalam, kenyataan Pejabat Perdana Menteri, menyebut Muhyiddin menjalani kuarantin di rumah selama 14 hari mulai petang semalam susulan kehadiriannya dalam mesyuarat pasca Kabinet itu.

Dr Noor Hisham berkata pegawai yang didapati positif COVID-19 dimasukkan ke hospital untuk rawatan dan pengasingan. 

Mengenai wanita hamil di Kelantan yang disahkan positif COVID-19 selepas melakukan perjalanan rentas negeri dari Ampang, Selangor, baru-baru ini, Dr Noor Hisham memaklumkan bahawa 26 daripada 30 kontak rapat di Kelantan yang menjalani saringan COVID-19 didapati negatif.

“(Baki) Empat kontak rapat di Selangor telah dikenal pasti, satu negatif dan tiga masih menunggu keputusan,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata walaupun keputusan ujian saringan COVID-19 mereka adalah negatif, namun mereka perlu menjalani proses kuarantin selama 14 hari.

Rabu lalu, Kementerian Kesihatan mengesahkan bahawa wanita hamil 35 minggu itu disahkan positif COVID-19 selepas melakukan rutin pemeriksaan di klinik kesihatan ibu dan anak di Kuala Krai, Kelantan.

Wanita tersebut pulang ke kampung halamannya pada 15 Mei lalu untuk bersalin anak kedua.

-- BERNAMA

 

 


 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan