BERITA COVID–19   Lebih separuh remaja Sabah terima dos pertama vaksin COVID-19 | Dua lokaliti di Pahang dikenakan PKPD mulai Selasa - MKN | COVID: Hanya 1.5 peratus kes kategori tiga, empat dan lima | Kes baharu turun kepada 13,104 hari Ahad - KP Kesihatan | Kesiapsiagaan negara hadapi pandemik perlu diberi perhatian dalam RMK12 | 
COVID-19

Perak catat peningkatan kes COVID-19 perlu rawatan kritikal, ICU - KP Kesihatan

01/08/2021 11:30 AM

IPOH, 1 Ogos -- Perak mencatatkan peningkatan kes COVID-19 kategori 4 dan 5 yang memerlukan rawatan kritikal atau Unit Rawatan Rapi (ICU), kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Setakat semalam, terdapat 121 pesakit COVID-19 di Perak yang sedang dirawat di ICU dengan kadar purata tujuh hari penggunaan katil ICU melebihi 100 peratus.

"Jabatan Kesihatan Negeri Perak dengan kerjasama Kerajaan Negeri dan pelbagai agensi sedang giat melakukan persiapan bagi menghadapi peningkatan mendadak kes COVID-19 yang diramalkan berlaku dalam tempoh dua hingga tiga minggu lagi," katanya.

Beliau berkata demikian dalam perkongsian di laman Facebook yang turut memuat naik beberapa gambar lawatan kerjanya ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh, Hospital Taiping, Hospital Tapah dan Hospital Slim River tengah malam tadi.

Katanya sebuah bilik gerakan telah ditubuhkan bagi memastikan ketersediaan katil untuk merawat pesakit COVID-19 di Perak dan sebanyak 223 katil wad serta 42 katil ICU telah dikhaskan untuk rawatan COVID-19 di HRPB yang mula merawat pesakit wabak itu mulai Januari tahun lepas.

Dr Noor Hisham berkata bagi hospital lain di Perak, Hospital Taiping yang mula merawat pesakit COVID-19 pada Mac tahun lepas telah mengalami peningkatan kemasukan pesakit COVID-19 sejak akhir Jun lepas.

"Sebanyak 237 kes baharu telah dilaporkan di daerah Larut, Matang dan Selama termasuk 175 kes adalah di mukim Taiping.

"Persiapan sedang giat dilaksanakan bagi menghadapi peningkatan kes COVID-19 yang diramalkan memuncak dalam tempoh dua hingga tiga minggu lagi. Kerjasama semua pihak adalah penting dałam menghadapi peperangan getir yang mendatang," kata Dr Noor Hisham.

Menurutnya, lima wad dengan kapasiti 120 katil dan 16 katil ICU telah dikhaskan untuk rawatan COVID-19 di Hospital Taiping setakat ini.

Beliau berkata Hospital Tapah yang merawat pesakit COVID-19 mulai November tahun lepas, terdapat 100 katil dan daripada jumlah tersebut, 28 katil dikhaskan untuk rawatan COVID-19.

"Secara kumulatif setakat Jun lepas, pesakit COVID-19 yang telah dirawat di hospital ini berjumlah 527 orang. Selain itu, hospital ini juga memberikan perkhidmatan kesihatan bagi Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) Penjara Tapah," katanya.

Dr Noor Hisham berkata persiapan juga sedang giat dilaksanakan bagi menghadapi peningkatan kes COVID-19 di Hospital Slim River yang turut menerima rujukan kes COVID-19 kategori 3 hingga 5 dari Selangor, khususnya PKRC Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang dan Pusat Penilaian COVID-19 (CAC) Daerah Petaling.

Hospital berkenaan yang mula merawat pesakit COVID-19 pada April tahun lepas, mempunyai kapasiti 250 katil iaitu 69 katil wad dan 4 katil ICU (diubah fungsi) telah dikhaskan untuk rawatan COVID-19.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan