BERITA COVID–19   Kes COVID-19 meningkat, Itali perketat protokol kesihatan | Canberra hadapi gelombang baharu COVID-19 - Kementerian Kesihatan | Singapura lapor kematian pertama bawah umur 12 tahun akibat COVID-19 | Tiada SOP tambahan laksana ibadah korban tahun ini - MAIK | COVID: Kes baharu meningkat, kematian menurun minggu lalu - Noor Hisham | 
MALAYSIA @ EXPO 2020 DUBAI

Pavilion Malaysia rangkul Anugerah Emas pertama di Ekspo 2020 Dubai

01/04/2022 10:33 PM

KUALA LUMPUR, 1 April (Bernama) -- Pavilion Malaysia merangkul Anugerah Emas pertamanya bagi kategori Tafsiran Tema sempena Anugerah Pavilion Ekspo 2020 Dubai, yang dihoskan penganjur Bureau International des Expositions.

Kategori ini mengiktiraf tafsiran pavilion (bagi yang berukuran kurang daripada 1,750  m²) berkaitan tema Ekspo 2020 Dubai, ‘Menghubungkan Minda, Mencipta Masa depan’, dengan subtema ‘Kelestarian, Mobiliti dan Peluang’.

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dalam kenyataan hari ini berkata setiap pavilion dinilai dari segi keberkesanan komunikasinya dengan dunia mengenai usaha untuk menyelesaikan cabaran mendesak yang berkaitan dengan tema tersebut.

Membawa tema 'Energising Sustainability', Pavilion Malaysia menceritakan bagaimana kemajuan sosioekonomi boleh berlaku tanpa mengorbankan alam sekitar, dengan rakyat membina kemajuan ke arah masa depan yang lebih mampan.

Mengikut kenyataan tersebut, Malaysia turut menerima anugerah penghormatan bagi Reka Bentuk Lestari Terbaik untuk Anugerah Ekspo Dunia oleh Majalah EXHIBITOR, yang menyaksikan Pavilion Austria menduduki tempat pertama.

Mengulas mengenai pencapaian tersebut Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba berkata ia satu kemenangan yang penting bagi negara kerana ini merupakan Anugerah Emas pertama Malaysia di Ekspo Dunia, sekali gus mencerminkan kejayaan dalam memberitahu dunia tentang komitmen negara ke arah kelestarian menerusi pengekalkan biodiversiti.

“Kami amat berbangga dengan anugerah ini oleh penganjur Ekspo 2020 Dubai. Kami harap kami telah meninggalkan impak positif kepada pengunjung Pavilion Malaysia dan memberi inspirasi ke arah perubahan dalam apa juga cara yang mereka boleh.

“Sebagai kementerian yang menerajui penyertaan Malaysia di Expo 2020 Dubai, kami mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua yang telah menyumbang kepada kejayaan Pavilion kita dalam menceritakan kisah Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Ketua Setiausaha MOSTI Datuk Zainal Abidin Abu Hassan berkata anugerah tersebut bukti minda kreatif rakyat Malaysia dalam mereka bentuk pavilion yang melestarikan alam sekitar dari aspek pembinaan hingga kepada penggunaan sumber bahan mentah, serta sumber tenaga.

“Usaha kami ini juga telah membolehkan kami mendapat pengiktirafan sebagai pemasangan Net Zero Carbon pertama di Expo 2020 Dubai," katanya.

Ekspo 2020 Dubai berakhir semalam selepas enam bulan berlangsung sejak 1 Sept lepas.

Acara bersejarah lima tahun sekali itu diiktiraf sebagai acara ketiga paling ramai dikunjungi di dunia selepas Piala Dunia FIFA dan Sukan Olimpik.

Osaka, Jepun akan menjadi tuan rumah bagi Ekspo Dunia seterusnya pada 2025.

 

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan