EKONOMI > BERITA

QI GROUP RAIH DUA ANUGERAH BERPRESTIJ PADA MAJLIS IFN AWARDS 2023 DI DUBAI

10/06/2024 10:45 PM

KUALA LUMPUR, 10 Jun (Bernama) -- QI Group meraih dua anugerah berprestij pada majlis anugerah Islamic Finance News (IFN)  2023 di Dubai, iaitu Perjanjian Kewangan Berstruktur Terbaik dan Janji Niaga Terbaik Malaysia.

QI Group berkata kemenangan itu merupakan pengiktirafan terhadap Program Sukuk Ijarah kumpulan baru-baru ini dengan Bank Pembangunan Malaysia Bhd (BPMB). 

Projek yang meraih kemenangan itu diterajui oleh cabang pelaburan kumpulan, QI Capital, yang melibatkan pensekuritian aset tunggal unik dalam pasaran kewangan Islam dengan langkah pengurangan risiko lanjutan.

"Disokong oleh Silver Formula ABS Bhd, pensekuritian ini tertumpu pada QI Tower, ibu pejabat operasi kumpulan setinggi 15 tingkat di Petaling Jaya, melalui pengaturan penjualan dan pajakan balik.

"Ini membawa kepada penerbitan Program Sukuk Ijarah RM100 juta, sekuriti bersandarkan aset sebenar yang jarang berlaku dalam kewangan Islam global, dengan BPMB sebagai pelanggan utama. Dana yang diperoleh digunakan untuk membina kampus baharu seluas 4.05 hektar di Perak untuk Quest International University," katanya dalam satu kenyataan.

Ketua pegawai eksekutif QI Capital Shekhar Balasubramaniam berkata anugerah itu adalah bukti komitmen kumpulan tersebut terhadap inovasi dan kecemerlangan dalam sektor kewangan Islam.

"Projek pensekuritian perintis kami bukan sahaja mempamerkan kepakaran kewangan kami tetapi juga menyerlahkan dedikasi kami terhadap impak sosial, kerana hasilnya dilaburkan dalam pembangunan kampus universiti baharu.

"Pengiktirafan ini memberi inspirasi kepada kami untuk terus meneroka perkara baharu dan menyumbang kepada industri dan komuniti yang kami berkhidmat," katanya.

-- BERNAMA

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan