BERITA COVID–19   Lebih separuh remaja Sabah terima dos pertama vaksin COVID-19 | Dua lokaliti di Pahang dikenakan PKPD mulai Selasa - MKN | COVID: Hanya 1.5 peratus kes kategori tiga, empat dan lima | Kes baharu turun kepada 13,104 hari Ahad - KP Kesihatan | Kesiapsiagaan negara hadapi pandemik perlu diberi perhatian dalam RMK12 | 
PELAN JANA SEMULA EKONOMI NEGARA (PENJANA)

Tengku Zafrul adakan libat urus PPN bersama kerajaan Sarawak

13/07/2021 11:26 PM

KUCHING, 13 Julai -- Satu sesi libat urus mengenai Pelan Pemulihan Negara (PPN) secara maya, diadakan antara Kementerian Kewangan dan pemimpin kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS), lewat petang tadi.

Pejabat Ketua Menteri Sarawak dalam kenyataan malam ini memaklumkan, sesi satu jam itu yang dipengerusikan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang juga Menteri Penyelaras PPN, bertujuan untuk memperkukuhkan keberkesanan PPN.

Barisan pemimpin GPS dalam sesi itu diketuai Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dan ketiga-tiga timbalannya, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Tan Sri Dr James Jemut Masing dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, serta Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian dan Menteri Muda di kementerian yang sama, Datuk Dr Penguang Manggil.

“Pihak Kerajaan Sarawak telah memberi beberapa input daripada perspektif Sarawak, ke arah memperkukuhkan ekonomi negeri, dengan mengambil kira impak pandemik COVID-19 dan sumbangan kepada ekonomi nasional,” menurut kenyataan tersebut.

Antara perkara dibentangkan termasuk program pemberian vaksin di Sarawak yang sedang berjalan lancar, program pembangunan infrastruktur, pembangunan infrastruktur ICT, industri pengeluaran dan pelaburan asing, sebagai teras untuk mempertingkatkan ekonomi Sarawak.

Faktor teras juga merangkumi potensi pertanian berdasarkan ‘internet of things’ (IOT), dan ekonomi berasaskan kelestarian sumber dan keselamatan di perbatasan yang amat panjang antara Sarawak dan Kalimantan, yang mempunyai kesan mendalam ke atas sosioekonomi Sarawak.

Turut disentuh adalah mengenai pelaksanaan fasa-fasa PPN, yang harus disesuaikan dengan keadaan di Sarawak yang hampir sama besar dengan Semenanjung, menurut kenyataan itu.

-- BERNAMA

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan