BERITA COVID–19   NUTP bantah saringan COVID di sekolah, cadang uji di rumah | Enam pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 | COVID: Lebih 70 peratus kes kematian di Terengganu individu tidak pernah divaksin | Kelantan catat 808 kematian akibat COVID-19 setakat September - Exco | AS catat kes pertama varian Omicron | 
RENCANA

Menyelami Keindahan Alam Semula Jadi Pulau Tuba

21/10/2021 04:00 PM

Oleh Muhammad Basir bin Roslan

LANGKAWI (Bernama) -- Siapa sangka tidak jauh dari Pulau Langkawi iaitu sekitar 5 kilometer dari Jeti Pelancongan Pekan Rabu, terdapat sebuah pulau yang berpotensi menjadi destinasi pelancongan dan dianugerahi dengan pelbagai keindahan alam semula jadi.

Pulau Tuba, nama yang mungkin janggal kedengarannya buat pelancong adalah sebuah perkampungan nelayan pesisir pantai seluas kira-kira 17 kilometer persegi dengan sekitar 5,000 orang penduduk.

Penulis baru-baru ini berkesempatan berkunjung ke pulau ini bersama 10 pengamal media dari pelbagai organisasi yang lain, pada hari pertama program Ekspresi Media anjuran Tourism Malaysia, untuk melihat sendiri kehidupan masyarakat tempatan serta aktiviti harian mereka.

Untuk sampai ke pulau ini, pelancong perlu menaiki bot atau feri yang tersedia dengan harga sekitar RM10 seorang, untuk perjalanan pergi dan balik. Setibanya di pulau ini, pengunjung boleh menaiki van atau motorsikal sewa untuk bersiar-siar menikmati keindahan panorama perkampungan di pulau ini.

 

TAWAR PERCUTIAN BERMAKNA


Resort Noba Pulau Tuba, Langkawi menyediakan pakej percutian menarik bagi pengunjung yang datang bersama keluarga dan rakan-rakan. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Pemandu pelancong kami, Zamri Anuar, mengakui memang benar pelancong lebih mengenali Pulau Langkawi berbanding Pulau Tuba dan keadaan itu membuatkan ia agak kurang popular.

“Sebenarnya Pulau Tuba mampu menawarkan pengalaman percutian tidak kurang hebatnya. Ada pelbagai jenis motel dan vila untuk pelancong menginap dengan harga penginapan bermula serendah RM60 satu malam.

“Malahan paling menarik ada juga ditawarkan pakej percutian bersama keluarga angkat nelayan di rumah inap desa di sini, ” tambah anak kelahiran Pulau Langkawi ini.


Penduduk masih menggunakan kaedah tradisional seperti kerbau untuk membajak sawah padi mereka. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Menerusi pakej percutian bersama keluarga angkat, pelancong berpeluang mempelajari cara menangkap hasil laut seperti bronok (sejenis hidupan laut seakan gamat), udang, ketam dan ikan seperti kebasi dan jenahak serta bersawah padi.

“Mereka juga boleh melakukan aktiviti harian penduduk seperti menganyam beg dan tikar mengkuang.  Harga pakej ini pula sekitar RM150-300 sehari bergantung kepada jumlah pelancong yang terlibat,” katanya.

Selain pakej aktiviti bersama keluarga angkat, pengunjung yang inginkan aktiviti lasak seperti pendakian boleh melakukannya di Gua Wang Buloh dan Gua Kelawar yang turut dilengkapi trek pendakian yang menarik dan mencabar. 

Untuk mereka yang ingin melakukan aktiviti pendakian di Bukit Batu Licin, bagaimanapun, dinasihatkan untuk pergi bersama jurupandu hutan berlesen kerana trek masih belum tersedia di sana.

 

PULAU YANG MENAKJUBKAN


Pemandu pelancong, Zamri Anuar menerangkan keunikan batu kapur di Bukit Kecik yang terbentuk lebih 350 juta tahun dahulu. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA/ Muhammad Basir bin Roslan

Pulau Tuba dikelilingi bukit-bukau jenis batu kapur yang terbentuk lebih 350 juta tahun dahulu dan pengunjung boleh singgah ke Bukit Kecik untuk melihat sendiri bagaimana formasi batu kapur terbentuk.

Menurut Zamri, formasi batuan yang terbentuk di Bukit Kecik adalah sejenis batuan enapan yang terdiri daripada mineral kalsit dan arogenit.

"Terdapat tiga jenis batu kapur berlainan warna di sini, antara yang mudah didapati ialah berwarna putih yang biasa terdapat di bukit batu kapur lain. Selain itu, terdapat warna seakan lumut kerana tidak terdedah kepada cahaya matahari, dan yang terakhir berwarna oren atau kekuningan. Uniknya batu kapur di sini terdapat ketiga-tiga warna ini pada satu batuan yang tidak terdapat di bukit batu kapur yang lain.

"Terdapat juga batu berjalur di Bukit Kecik yang terbentuk akibat fenomena tekanan dan pergerakan muka bumi sejak ribuan tahun dahulu. Batuan ini berwarna hitam dan hijau seakan warna lumut. Terdapat juga beberapa batu kapur yang mempunyai bintik-bintik putih disebabkan kulit siput. Dipercayai kawasan ini pernah ditenggelami air laut yang sangat tinggi ribuan tahun dahulu sehingga menyebabkan terbentuknya formasi batuan ini," jelasnya.


Mi udang segar antara menu istimewa yang dihidangkan di Restoran Ombak Rindu di Pulau Tuba. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Selain itu, Zamri turut berkata, beberapa pantai peranginan yang popular di sini antaranya pantai Tanjung Pandan yang terkenal dengan kejernihan airnya dan terdapat pelbagai kedai makan mi udang, serta pantai Bagan Asam yang dikelilingi hutan paya bakau dan formasi batuan batu kapur yang memukau mata.

Tidak cukup dengan itu, Pulau Tuba yang mendapat nama jolokannya dari Pokok Tuba yang tumbuh melata di sini juga turut dihiasi pelbagai tumbuhan eksotik yang tidak mungkin terdapat di tempat lain seperti tumbuhan Pandan Laut, Orkid Harimau serta pokok Bogok yang hanya tumbuh di batu kapur, manakala di dada langit pula gagah berterbangan burung helang jenis Lang Merah dan Lang Siput.

Zamri menjelaskan, mungkin ada pengunjung yang beranggapan bahawa Pulau Tuba tidak terdapat kemudahan yang lengkap dek kerana rata-rata penduduknya menjalani kehidupan ala desa.

Namun sebenarnya, penduduk di pulau ini turut sama menikmati kemudahan asas seperti sekolah dan klinik, malahan turut dilengkapi kemudahan capaian internet yang pastinya bermanfaat buat pengunjung.

 

MULA BERNAFAS KEMBALI


Mohd Senafi Ishak mesra dipanggil dikenali Pak Ali melayan pengunjung yang menggunakan perkhidmatan van sewanya di Pulau Tuba. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Sementara itu, salah seorang penyedia servis van sewa di Pulau Tuba Mohd Senafi Ishak, 63, berkata, beliau kini mampu menarik nafas lega selepas kerajaan mengumumkan Pulau Langkawi sebagai destinasi rintis gelembung pelancongan baru-baru ini.

Menurut beliau, selepas pengumuman itu, semakin ramai pelancong mula datang ke pulau berkenaan.

Beliau menambah, rata-rata penduduk di pulau itu amat bergantung kepada pelancong kerana tanpa mereka, ekonomi ekopelancongan dan pelancongan desa terjejas teruk.

"Seperti saya, antara penyedia servis van sewa di sini, memang terasa pendapatan saya berkurangan terutama ketika pelaksanaan beberapa siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini. Namun kini jumlah pelancong kini mula beransur-ansur pulih dan semakin ramai.

"Servis yang saya tawarkan buat pelancong juga berbaloi, iaitu perjalanan mengelilingi Pulau Tuba selama empat jam pada harga RM100 menaiki van besar yang boleh memuatkan sekitar 10 orang. Setakat sekarang, saya sudah mula mendapat satu atau dua trip sehari namun saya tetap berasa lega dan bersyukur," katanya yang juga dikenali sebagai Pak Ali.

Beliau menambah, antara destinasi popular yang sering diminta untuk dikunjungi pelancong ialah jeti lama Pulau Tuba yang panjangnya sekitar 800 meter, dahulunya pernah menjadi lokasi penggambaran beberapa buah filem tempatan seperti Ombak Rindu dan Langit Cinta.

 

RUANGAN SISI

PROGRAM EKSPRESI MEDIA


Seramai 11 pengamal media dari pelbagai organisasi menyertai program Ekspresi Media anjuran Tourism Malaysia. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Program Ekspresi Media ini yang diadakan buat julung-julung kalinya dengan kerjasama bersama syarikat penerbangan AirAsia, berlangsung selama empat hari bermula 11 hingga 14 Oktober 2021.

Menurut Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat, Tourism Malaysia, Datin Rafidah Idris, program berkenaan berlangsung serentak dengan hari pertama kebenaran rentas negeri serta pembukaan semula sektor pelancongan domestik di seluruh negara.

Antara lain, ia bertujuan mengembalikan keyakinan rakyat untuk melancong serta menguar-uarkan jaminan produk pelancongan yang bersih dan selamat di Langkawi dalam amalan norma baharu.

"Memasuki edisi kelima, program Ekspresi Media pada kali ini masih mengekalkan konsep lawatan suai kenal interaktif dengan mengetengahkan produk berasaskan pengalaman pelancongan.

“Diharapkan, impak perkongsian pengalaman oleh peserta media ini dapat merancakkan lagi aktiviti promosi pelancongan domestik melalui perencanaan kempen Cuti-Cuti Malaysia,” katanya.

 

Disunting oleh Melati Mohd Ariff

BERNAMA

 

 


 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan