SUKAN

Terbuka Hylo: Cabaran Malaysia Dalam Acara Perseorangan Lelaki Tamat Awal

30/10/2025 12:12 AM

KUALA LUMPUR, 29 Okt (Bernama) -- Cabaran Malaysia dalam acara perseorangan lelaki pada Kejohanan Badminton Terbuka Hylo 2025 berakhir apabila kedua-dua pemain negara Leong Jun Hao dan Jacky Kok Jing Hong tersingkir pada pusingan pembukaan di Saarbrucken, Jerman hari ini.

Pemain nombor 22 dunia Jun Hao mengalami kekalahan kelima berturut-turut sejak Terbuka China 2025 bulan lepas, apabila tewas 14-21, 21-18, 16-21 kepada pemain India S. Sankar Muthusamy Subramanian yang berada di ranking ke-65 dunia, dalam tempoh satu jam 12 minit pada kejohanan Super 500 yang berlangsung di Saarlandhalle.

Sementara itu, pemain profesional Jacky pula memberikan tentangan sengit sebelum tunduk 19-21, 18-21 kepada wakil Thailand Kantaphon Wangcharoen.

Dalam pada itu, beregu lelaki profesional negara Nur Mohd Azriyn Ayub-Tan Wee Kiong turut menerima nasib sama apabila tewas 16-21, 22-24 kepada pasangan pilihan kelima dari Indonesia, Fajar Alfian-Muhammad Shohibul Fikri.

Sementara itu, pemain perseorangan wanita negara K. Letshanaa memulakan kempen dengan langkah kanan apabila menewaskan wakil Taiwan Huang Ching Ping, 21-9, 21-15 dalam masa 34 minit.

Pada pusingan kedua esok, Letshanaa akan berdepan pilihan kedua dari Denmark Mia Blichfeldt, yang menundukkan pemain Ukraine Yevheniia Kantemyr, 21-11, 21-7.

-- BERNAMA

 

 


 


 

© 2025 BERNAMA   • Disclaimer   • Privacy Policy   • Security Policy  
https://bernama.com/bm/news.php?id=2484991