KOTA BHARU, 6 Nov (Bernama) -- Kerajaan Negeri Kelantan mengumumkan bantuan khas kewangan sebanyak RM500 kepada penjawat awam Gred 15 dan ke bawah, bagi menghargai khidmat bakti mereka.
Menteri Besar Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata bantuan khas berkenaan akan dibayar pada awal Mac tahun depan bagi meringankan persiapan menyambut Aidilfitri dengan implikasi kewangan sebanyak RM4.97 juta.
"Selain itu, bantuan khas kewangan ini juga akan dipanjangkan kepada lantikan politik yang jumlahnya akan ditentukan pihak kerajaan negeri," katanya ketika mengumumkan perkara itu pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kota Darulnaim hari ini.
Beliau turut mengumumkan pemberian diskaun 90 peratus terhadap tunggakan denda cukai tanah kepada seluruh rakyat di Kelantan.
"Tawaran diskaun ini akan dapat dinikmati oleh rakyat Kelantan bagi tempoh satu bulan bermula 1 hingga 30 Dis tahun ini.
"Namun, ia tertakluk kepada kaedah bayaran sebagaimana Surat Pekeliling Perbendaharaan Negeri Kelantan Bilangan 1 Tahun 2025," katanya.
-- BERNAMA