EKONOMI

PARAMOUNT CORP SASAR JUALAN HARTANAH RM1.5 BILION PADA 2025

04/03/2025 05:18 PM

KUALA LUMPUR, 4 Mac (Bernama) -- Paramount Corporation Bhd mensasarkan jualan hartanah sebanyak RM1.5 bilion pada 2025 berbanding RM1.389 bilion yang dicatatkan pada tahun sebelum ini, disokong oleh nilai pembangunan kasar RM1.4 bilion (GDV) di seluruh lapan projek yang dilancarkan.

 Ini merangkumi fasa baharu dalam projek sedia ada termasuk hartanah bernilai RM1.8 bilion yang telah dilancarkan atau siap.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Jeffrey Chew Sun Teong berkata kemajuan pembinaan dalam projek -projek dengan GDV berjumlah RM3.7 bilion pada 31 Disember 2024 akan terus menyumbang secara positif kepada prestasi kewangan kumpulan.

"Rekod jualan yang belum dibilkan kumpulan sebanyak RM1.6 bilion pada 31 Disember 2024 akan memberikan penglihatan jangka pendek pada aliran tunai syarikat. Bagaimanapun, penukaran kepada pembilan bergantung pada kemajuan kerja projek," katanya semasa taklimat media mengenai tahun kewangan syarikat yang berakhir pada 31 Disember 2024 di sini hari ini.

Bagi tahun kewangan semasa yang berakhir pada 31 Disember 2025, beliau berkata pelancaran yang akan datang kumpulan itu akan menumpukan kepada produk kediaman, dengan 62 peratus pelancaran terletak di rantau pusat dan baki 38 peratus di wilayah utara.

Setakat penghujung tahun lepas, Teong berkata tanah yang belum dibangunkan kumpulan itu berjumlah 149.49 hektar, dengan tambahan perjanjian jual beli yang ditandatangani pada 12 Disember 2024, untuk memperoleh 1.82 hektar tanah pajakan dengan pembangunan kediaman di kawasan U-thant berhampiran projek The Ashwood yang sedang berjalan.

Beliau berkata pengambilalihan yang dicadangkan itu dijangka siap menjelang separuh pertama tahun 2025. Ia akan dibangunkan sebagai unit kediaman mewah selama lima tahun dengan GDV yang diunjurkan tidak kurang daripada RM300 juta.

Beliau berkata kumpulan itu optimis mengenai prospek tahun kewangan 2025 tetapi akan terus berhati -hati dalam menavigasi persekitaran global yang mencabar.

Prestasi kewangannya akan dipertingkatkan jika dividen diisytiharkan oleh pelaburannya di EcoWorld International EWI.

-- BERNAMA

© 2025 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan