Perhilitan Kelantan pasang perangkap beruang di Felda Perasu [ 6h ago ]

Peniaga dakwa ditipu pihak pengurusan medan selera di Alor Setar

Tarikh kemaskini: 12/09/2019
ALOR SETAR, 12 Sept -- Sebahagian peniaga di medan selera di Jalan Sultan Badlishah di sini, merayu kepada pihak pengurusan supaya mengembalikan wang deposit sewa gerai mereka setelah menghentikan operasi sejak beberapa bulan lalu.

Seorang peniaga, Norazlina Zahari, 47, mendakwa para peniaga bertindak demikian selepas rasa tertipu dengan pihak pengurusan yang menaikkan kadar sewa baharu sebanyak RM20 sehari bermula Julai lepas, yang didakwa melanggar syarat perjajian sebelum ini hingga membebankan mereka.

"Jika ikut perjanjian, kadar sewa yang dikenakan sejak Jan lalu adalah sebanyak RM350 sebulan, termasuk bil air dan elektrik selama dua tahun... tetapi bermula Julai mereka naikkan RM20 sehari dan kami rasa tak mampu untuk bayar sebanyak RM600 sebulan dan menghentikan perniagaan kami.

"Kami cukup terkilan kerana tidak sampai setahun pihak pengurusan telah naikkan kadar sewa dan apabila kami minta kembalikan wang deposit sebanyak RM1,600, mereka enggan kembalikan,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Norazlina yang juga seorang orang kelainan upaya (OKU) fizikal berkata, dia sangat memerlukan wang deposit itu untuk memulakan perniagaan lain bagi menyara keluarga dan ekoran kejadian itu dia telah membuat laporan kepada pihak berkuasa pada hujung bulan lepas.

Kekesalan sama turut dikongsi Kalsum Halim, 55, yang mendakwa dia membayar wang deposit sebanyak RM1,800 dan hanya sempat berniaga beberapa minggu di medan itu pada Januari lalu memandangkan medan selera tersebut tidak mendapat sambutan.

“Bukan sahaja tidak kembalikan wang deposit, malah menekan kami dengan denda sebanyak RM50 sehari kerana tidak berniaga beberapa bulan," dakwanya.

Sementara itu, Pengurus Operasi medan selera itu, Mohd Bahij Abu Bakar ketika ditemui berkata beliau sudah dihubungi oleh pihak polis yang memintanya mengembalikan wang deposit peniaga, namun tidak berbuat demikian kerana mahu peniaga terus beroperasi sehingga duit deposit itu ´hangus´.

"Peniaga salah faham sebenarnya kenaikan kadar sewa baharu RM20 itu hanya cadangan, jadi mereka boleh teruskan berniaga dan bayar kadar asal sebanyak RM300 sebulan tetapi mereka telah berhenti berniaga kerana kurang sambutan dan minta wang deposit ini, tentunya kita tidak akan kembalikan sehingga duit itu hangus," katanya.

-- BERNAMA       Berita Utama Terdahulu