Ad Banner
Ad Banner
Ad Banner
 AM > BERITA

YAPEIM Belanja RM17.02 Juta Bina, Baik Pulih 374 Kediaman Sejak 2020

03/05/2026 07:47 PM

PASIR PUTEH, 3 Mei (Bernama) -- Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YAPEIM) menerusi Program Sinar Lestari membelanjakan RM17.02 juta melibatkan 374 projek bina baharu dan baik pulih kediaman di seluruh negara bermula 2020 hingga Mac tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Dr Zulkifli Hasan berkata sebanyak 228 projek baik pulih dan 146 bina baharu dilaksanakan dengan 268 projek telah siap manakala baki 106 lagi dalam proses pembinaan.

Beliau berkata secara keseluruhan sejak 1985 hingga Disember 2025 YAPEIM telah mengagihkan lebih RM753 juta membabitkan lebih 10.1 juta penerima manfaat di seluruh negara.

Ad Banner
Ad Banner

“Ia melibatkan pelbagai teras program, iaitu pembangunan ekonomi, pendidikan dan kemasyarakatan yang dilakukan secara inklusif dan sistematik di bawah kempen #MadaniMembantu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas Majlis Penyerahan Rumah Program Sinar Lestari YAPEIM kepada asnaf Siti Khadijah Zulkifli, 38, yang menerima bantuan bina baharu kediaman berjumlah RM80,000 di sini hari ini.

Terdahulu, Zulkifli turut melakukan penyerahan rumah jenis sama kepada asnaf Mohd Kamal Yaakob, 44 di Jerteh, Terengganu.

Ad Banner
Ad Banner

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan