Ad Banner
Ad Banner
 AM > BERITA

Melaka Peruntuk Lebih RM14 Juta Bagi Bantuan Ramadan, Syawal - Ab Rauf

06/03/2026 10:10 PM

MELAKA, 6 Mac (Bernama) -- Kerajaan Negeri Melaka memperuntukkan RM14.043 juta sebagai bantuan Ramadan dan Syawal kepada golongan memerlukan di negeri itu, kata Ketua Menteri Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Beliau berkata ia membabitkan RM11.9 juta bagi Bantuan Persediaan Ramadan kepada asnaf dan RM1.8 juta bagi Bantuan Syawal kepada 11,351 penerima sebagai persiapan Aidilfitri. 

“Selain itu, kerajaan negeri juga menyampaikan Sumbangan Mesra Pendidikan Tahfiz bernilai RM294,000 kepada 98 pusat tahfiz berdaftar,” katanya.

Ad Banner
Ad Banner
Ad Banner

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Santunan Kasih Ramadan dan Iftar Jamaie Mega Kerajaan Negeri Melaka yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bersama kira-kira 3,000 tetamu di Dataran Pusat Islam Masjid Al-Azim, di Bukit Palah, di sini hari ini.

Ab Rauf berkata sebanyak RM49,000 turut disumbangkan kepada 500 pengusaha industri gig dan 90 anak yatim di negeri berkenaan.

“Inilah roh di sebalik gagasan inisiatif Melaka Sayang Rakyat (MeSRa)…setiap dasar perancangan dan peruntukan dirangka dengan satu tujuan jelas iaitu untuk menjamin kesejahteraan rakyat Melaka bagi menikmati pembangunan secara adil dan menyeluruh,” katanya.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan