Ad Banner
Ad Banner
 AM > BERITA

Mustapha Galak Pelajar Sabah Ceburi Bidang Peralihan Tenaga, Keterjaminan Makanan

18/04/2026 06:17 PM

KOTA KINABALU, 18 April (Bernama) -- Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah dan Sarawak) Datuk Mustapha Sakmud menggalakkan pelajar khususnya di Sabah untuk menceburi bidang peralihan tenaga dan keterjaminan makanan di peringkat pengajian tinggi selaras dengan keperluan pembangunan masa depan.

Beliau berkata kedua-dua bidang strategik itu kini menjadi fokus utama berikutan perubahan global yang menuntut peralihan kepada sumber tenaga boleh baharu serta keperluan meningkatkan pengeluaran makanan domestik bagi mengurangkan kebergantungan import.

"Kita berharap pelajar di Sabah khususnya memilih kursus pengajian yang mempunyai kebolehpasaran tinggi dan seiring dengan perubahan global sekarang yang kita lihat berlaku peralihan fokus.

Ad Banner

"Kita tidak mahu bergantung dengan bahan api terutama minyak dan gas tetapi kita perlu buat peralihan ke sumber tenaga lain. Itu yang kita ada Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NTER).

"Bidang keterjaminan makanan juga perlu diberi perhatian. Kita tidak mahu pelajar menganggap sektor pertanian dan penternakan ditawarkan universiti atau politeknik tidak memiliki potensi besar kerana jika dilihat krisis global sekarang membuktikan kepentingannya," katanya.

Mustapha berkata kepada pemberita selepas melancarkan Karnival Jom Masuk Universiti 2026 Zon Sabah II di Universiti Malaysia Sabah (UMS) di sini hari ini.

Beliau berkata galakan kepada anak-anak Sabah untuk menceburi sektor peralihan tenaga serta keterjaminan makanan itu juga berikutan kedua-dua bidang berkenaan mempunyai potensi besar untuk diterokai di Sabah termasuk Sarawak.

Mustapha berkata Sabah mempunyai kelebihan dari segi keluasan tanah serta kekayaan sumber semula jadi termasuk sumber laut yang menyediakan ruang luas bagi pembangunan sektor pertanian, penternakan dan industri berkaitan.

Bagaimanapun, katanya bakat dan kepakaran modal insan mencukupi dalam kalangan anak-anak Sabah amat diperlukan bagi menggerakkan kedua-dua bidang tersebut sebagai usaha mengangkat negeri ini dan Sarawak sebagai peneraju sektor peralihan tenaga serta keterjaminan makanan negara.

Mengenai karnival berkenaan, Mustapha berkata program berlangsung dua hari hingga esok itu bertujuan memberi peluang kepada pelajar khususnya lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai bidang pengajian ditawarkan di universiti awam, politeknik dan kolej komuniti.

Karnival itu turut menyediakan platform kepada institusi pengajian tinggi untuk mempamerkan serta memberi penerangan berkaitan kursus ditawarkan.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan