Ad Banner
Ad Banner
Ad Banner
 AM > BERITA

Keputusan Permohonan Kemasukan Ke UA, IPTA Dan MARA BPT Diumum 22 Mei - KPT

07/05/2026 11:55 AM

PUTRAJAYA, 7 Mei (Bernama) -- Keputusan permohonan melanjutkan pengajian ke Universiti Awam (UA), Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan MARA Bahagian Pendidikan Tinggi (MARA BPT) bagi pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan diumumkan pada 22 Mei ini.

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dalam kenyataan hari ini memaklumkan, keputusan bagi kemasukan peringkat sijil, asasi dan diploma Sesi Akademik 2026/2027 boleh disemak mulai 12 tengah hari pada tarikh berkenaan hingga 5 petang 31 Mei 2026.

Menurut kenyataan itu, keputusan boleh disemak secara dalam talian melalui pautan https://upu.mohe.gov.my; atau melalui aplikasi mobile UPUPocket pada telefon pintar; atau melalui aplikasi mobile MyGov. 

Ad Banner
Ad Banner

"Tawaran tempat bagi Sesi Akademik 2026/2027 adalah muktamad dan sebarang permohonan pertukaran program pengajian UA, IPTA dan MARA BPT tidak dibenarkan. 

"Pengesahan setuju terima tawaran bermula pada 23 hingga 31 Mei 2026 di laman web UA, IPTA dan MARA BPT, dan surat tawaran rasmi akan dikeluarkan kepada yang berjaya mulai 23 Mei ini setelah calon membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh yang dinyatakan," menurut kenyataan itu.

KPT memaklumkan hanya pemohon yang tidak berjaya atau mendapat tawaran pengajian peringkat sijil sahaja boleh mengemukakan permohonan rayuan melalui UPUOnline https://upu.mohe.gov.my dalam tempoh 10 hari mulai 12 tengah hari pada 22 Mei hingga 5 petang, 31 Mei.

Ad Banner
Ad Banner

Rayuan ke Kolej Komuniti pula boleh dihantar terus ke institusi berkenaan tanpa melalui UPUOnline.

"Dasar pemilihan rayuan adalah tertakluk kepada kekosongan tempat yang ditawarkan mengikut program pengajian selepas pendaftaran pelajar baharu selesai dilaksanakan," menurut kenyataan itu.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan