BERITA COVID–19   Varian Omicorn: Thailand pertimbang batal rancangan guna kit ujian pengesanan pantas | COVID: Kes baharu di Sarawak kembali dua digit | Varian Omicron: Jepun sekat ketibaan pelancong asing | Belum jelas varian Omicron mudah berjangkiti, sebabkan gejala lebih teruk - WHO | Kes pertama positif COVID-19 VTL Malaysia-Singapura dikesan - Khairy | 
EKONOMI

Untung bersih Serba Dinamik naik kepada RM148 juta pada suku ketiga

23/11/2020 09:44 PM

KUALA LUMPUR, 23 Nov -- Keuntungan bersih Serba Dinamik Holdings Bhd meningkat kepada RM148 juta pada suku ketiga berakhir 30 Sept, 2020 daripada RM113.16 juta dalam tempoh sama pada tahun lepas. 

Perolehan pada suku tahun itu naik kepada RM1.48 bilion daripada RM1.04 bilion pada tahun sebelumnya berikutan aktiviti yang kukuh daripada segmen operasi dan penyelenggaraan (O&M), katanya dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Katanya O&M menyumbang 83.7 peratus daripada perolehan pada suku ketiga 2020 berikutan aktiviti yang lebih tinggi daripada aktiviti penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih di rantau Timur Tengah seperti Qatar, Oman dan Bahrain serta Malaysia.

“Aktiviti pemeriksaan, pembaikan dan penyelenggaraan (IRM) turut menunjukkan pertumbuhan yang lebih tinggi berbanding suku ketiga 2019, yang mewakili 17.9 peratus tahun ke tahun,” katanya.

Rantau Timur Tengah terus menjadi penyumbang perolehan tertinggi kepada syarikat di peringkat serantau dengan 64.3 peratus daripada keseluruhan perolehan pada suku tahun itu, katanya.

Serba Dinamik berkata keuntungan bersih setakat ini pada tahun ini meningkat kepada RM429.59 juta daripada RM355.76 juta tahun ke tahun manakala perolehan naik kepada RM4.19 bilion daripada RM3.17 bilion pada tahun sebelumnya.

Mengenai masa depan, Serba Dinamik berkata ia terus berhati-hati dan positif dalam mencari peluang perniagaan selain mendapatkan lebih banyak bahagian pasaran, di peringkat domestik dan antarabangsa.

“Syarikat terus memberikan perkhidmatan bagi kontrak yang sedia ada terutamanya kontrak O&M tanpa gangguan yang ketara di sebalik pandemik COVID-19 pada masa ini berikutan kebanyakan operasi kami adalah industri penting seperti minyak dan gas, penjanaan tenaga serta air dan utiliti,” katanya.

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan