BERITA COVID–19   Rusia lapor kes pertama varian Omicron | Enam lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 | 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori satu dan dua | Rakyat sokong langkah Jepun hentikan pengeluaran baharu visa warga asing | Arab Saudi perincikan syarat pemberian status 'imun' bagi pengembara luar | 
EKONOMI

Serba Dinamik diminta patuh arahan Bursa Malaysia

29/06/2021 10:50 PM

KUALA LUMPUR, 29 Jun  -- Serba Dinamik Holdings Bhd (SDHB) telah dimaklumkan oleh pihak Bursa Malaysia bahawa sebarang kegagalannya mematuhi arahan bursa untuk mengadakan semakan semula bebas khas adalah pelanggaran terhadap ketetapan penyenaraian di pasaran itu.

Menurut syarikat penyedia perkhidmatan minyak dan gas itu, pihak bursa yang juga pengawal selia pasaran saham turut memberi peringatan bahawa ia boleh mengambil tindakan sewajarnya terhadap Serba Dinamik atau pengarah-pengarahnya.

Dalam makluman kepada bursa hari ini, Serba Dinamik berkata ia telah disyaratkan untuk melantik satu firma perakaunan antarabangsa atau firma berkaitan dengan gabungan antarabangsa yang mempunyai sumber mencukupi bagi menjalankan semakan semula bebas menjelang 2 Julai, 2021, bagi menangani kebimbangan dibangkitkan oleh KPMG PLT dalam pembentangan kepada pihak lembaga pada 3 Mei, 2021.

Serba Dinamik berkata ia juga perlu memastikan bahawa firma itu atau sekutunya yang dilantik, “wujud di Bahrain dan lokasi antarabangsa lain dengan kehadiran pelanggan serta pembekal sepertimana dibangkitkan oleh KPMG PLT pada 3 Mei, 2021.”

Bursa Malaysia turut memaklumkan Serba Dinamik untuk “memastikan skop semakan semula khas bebas itu adalah sebagaimana yang dipersetujui oleh jawatankuasa audit syarikat itu dan Ernst & Young Consulting Sdn Bhd (E&Y) yang turut dikongsi dengan pihak Bursa Malaysia Securities pada 15 Jun, 2021.”

Malah, Bursa Malaysia juga berhak untuk memperluas serta melanjutkan skop tugasan semakan semula bebas khas tersebut, demikian menurut kenyataan bursa.

Serba Dinamik turut  disyaratkan untuk membuat laporan terus kepada Bursa Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia secara berkala mengenai perkembangan semakan itu serta hasil dapatannya apabila selesai kelak.

Sebelum arahan Bursa Malaysia itu, Serba Dinamik telah mengumumkan dan mengesahkan persetujuan EY menjadi penilai bebas yang tertakluk kepada syarat, terutamanya melibatkan keperluan kerjasama KPMG PLT bagi kemudahan serta kelancaran semakan semula tersebut.

Semalam, Serba Dinamik menerusi kenyataannya kepada bursa, berkata EY telah menerima pelantikan tersebut bagi menyemak kesahihan dan ketepatan perkara-perkara dibangkitkan oleh KPMG PLT yang juga bekas juruaudit luar syarikat itu.

Serba Dinamik juga telah bersetuju dengan syarat ditetapkan EY bagi memastikan sesi libat urus terbabit dapat dijalankan secara bebas serta objektif demi manfaat semua pihak berkepentingan.

Pada akhir dagangan bursa hari ini, saham Serba Dinamik susut setengah sen kepada 32 sen dengan sejumlah 834.88 juta saham diniagakan.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan