AM

LPP AKAN MOHON KUOTA TAMBAHAN BERAS PUTIH TEMPATAN

18/04/2024 02:27 PM

IPOH, 18 April (Bernama) -- Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) akan memohon kuota tambahan beras putih tempatan (BPT) sekiranya jumlah yang diperuntukkan tidak mencukupi untuk mengatasi isu ketiadaan beras di pasaran.

Bagaimanapun, Ketua Pengarahnya Datuk Azulita Salim berkata penambahan kuota itu bergantung kepada permintaan dan LPP menerima kuota sebanyak 2,500 metrik tan setiap bulan hingga hujung tahun ini untuk dipasarkan.

"Sebagai satu langkah intervensi, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan telah melantik LPP bersama dengan FAMA (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan) (untuk) memasarkan beras putih tempatan. 

"Kita tahu ia agak sukar untuk diperolehi di pasaran buat masa ini. Perbincangan telah dibuat, sekiranya 2,500 metrik tan tidak cukup, pihak kawal selia sememangnya tidak mempunyai masalah untuk meningkatkan atau menambah lagi kuota untuk LPP," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Peladang Outlet Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) Perak yang turut dihadiri Pengerusinya Datuk Sham Mat Sahat di sini hari ini.

Kuota BPT yang diperoleh itu katanya akan dipasarkan ke semua Peladang Outlet di seluruh negara pada harga RM26 bagi 10 kilogram bagi memudahkan orang ramai mendapatkan bekalan berkenaan.

"Kita telah mula memasarkan BPT di Peladang Outlet serta di kedai-kedai peladang dan kita juga akan pasarkan di Peladang Premium Outlet di Perak di bawah PPN Perak," katanya.

Sementara itu, Azulita berkata pembukaan Peladang Premium Outlet yang pertama di Perak itu membabitkan jualan produk-produk berkualiti usahawan PPN.

Menurutnya selain di Perak, Peladang Premium Outlet turut terdapat di Putrajaya, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan