EKONOMI

MALAYSIA AKAN TERUS PELBAGAIKAN PASARAN, KURANGKAN PERGANTUNGAN PADA RAKAN DAGANG UTAMA

24/04/2024 10:11 PM

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Malaysia akan terus mempelbagaikan pasarannya dan mengurangkan kebergantungannya kepada rakan dagang utama bagi mengurangkan kejutan akibat ketegangan geopolitik, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata walaupun pemulihan ekonomi China telah memberi manfaat kepada negara melalui peningkatan dalam angka-angka perdagangan, kementeriannya akan terus berusaha mengurangkan pergantungan kepada ekonomi tunggal.

Ekonomi China berkembang lebih pantas daripada jangkaan dalam tiga bulan pertama tahun ini, dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat 5.3 peratus pada suku pertama (S1), manakala prestasi perdagangan Malaysia bagi Januari-Mac 2024 merekodkan pertumbuhan 7.1 peratus tahun ke tahun kepada RM690.59 bilion.

“Kita perlu perlahan-lahan mempelbagaikan kebergantungan pada pasaran utama supaya kita dapat mengatasi sebarang kejutan daripada rakan dagangan besar kita yang disebabkan ketegangan geopolitik, Dan pada masa yang sama, kita perlu mempelbagaikan produk-produk eksport,” katanya semasa sesi soal jawab pada pembentangan kad laporan suku pertama Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) di sini hari ini.

Menjawab soalan mengenai misi agresif MITI di Timur Tengah ketika sedang berlakunya ketegangan geopolitik semasa, beliau menjelaskan kementerian itu, melalui agensi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) telah menerajui misi ke Kesihatan Arab 2024 dan pameran makanan Gulfood 2024.

“Kita juga akan menganjurkan Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) pertama di luar Malaysia, yang akan berlangsung di Dubai pada November tahun ini; oleh itu kita perlu bersedia,” katanya.

Mengulas mengenai harga komoditi dan ketegangan geopolitik, Tengku Zafrul berkata konflik yang berterusan telah memberi kesan kepada harga komoditi, dan penurunan harga komoditi mempengaruhi perdagangan global sejak tahun lepas.

“Mudah-mudahan, pertumbuhan ekonomi China akan membantu mengurangkan penurunan harga komoditi, dan saya ingin menekankan perlunya untuk mempelbagaikan perdagangan.

“Bukan itu sahaja, semua orang kini sedang mencari lebih ramai rakan dagangan untuk mempelbagaikan risiko mereka, dan kita juga harus mengambil peluang ini untuk menggalakkan seberapa banyak syarikat datang ke sini (Malaysia), yang kemudiannya akan meningkatkan perdagangan,” katanya.

Jumaat lalu, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) mengumumkan eksport Malaysia mencatatkan penurunan pada Mac 2024 disebabkan kejatuhan RM1.7 bilion dalam eksport minyak sawit dan produk pertanian berasaskan sawit, produk petroleum (-RM1.2 bilion), produk elektrik dan elektronik (- RM770.1 juta), dan produk perkilangan berasaskan minyak sawit (-RM449.1 juta).

-- BERNAMA

 

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan