AM

HAWANA 2024 LANDASAN TEPAT ERAT HUBUNGAN MEDIA MENJELANG KEPENGERUSIAN ASEAN 2025 - FAHMI

25/05/2024 09:15 AM

KUCHING, 25 Mei (Bernama) -- Penganjuran Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2024 di Sarawak menjadi landasan tepat untuk mempersiapkan pengamal media tempatan seterusnya memperkukuh hubungan dengan rakan rantau Asia Tenggara bersesuaian dengan pemilihan Malaysia sebagai Pengerusi  ASEAN tahun depan. 

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata HAWANA kali ini merupakan platform utama bagi wartawan ASEAN yang hadir untuk saling mengupas isu-isu berkaitan sekali gus mempersiapkan negara agar memainkan peranan yang berkesan sebagai pengerusi ASEAN 2025 nanti. 

“Kalau kita nak bercakap tentang ASEAN perlu ada media yang bercakap tentang ASEAN, jadi kita kena lebih saling memahami dan interaksi dengan lebih baik antara pengamal media kerana itu akan bantu kita untuk menceritakan masa depan yang cerah untuk negara rantau ini. 

“Tahun depan merupakan tahun yang penting bukan hanya kepada HAWANA tetapi juga Malaysia, (jadi) harapan saya pengalaman kita di (HAWANA) Sarawak akan memberi banyak pembelajaran yang baik supaya kita boleh jadi tuan rumah yang baik untuk ASEAN serta menyediakan program HAWANA yang lebih gah,” katanya dalam temu bual khas sempena HAWANA 2024 di sini malam tadi. 

HAWANA 2024 yang mengangkat tema “Etika Teras Kewartawanan Mapan” berlangsung tiga hari bermula hari ini di sini. 

Mengambil inspirasi penubuhan Ikatan Setiakawan Malaysia-Indonesia (ISWAMI) yang menjadi forum bagi kedua-dua negara saling bertukar nilai kewartawanan, Fahmi berkata kerjasama antara organisasi media melibatkan negara ASEAN perlu dipertingkatkan termasuk menerusi penganjuran HAWANA.

“Kerjasama dengan persatuan wartawan setiap negeri juga diperlukan bukan hanya di Kuala Lumpur, contohnya kalau rakan media di Sabah dan Sarawak semestinya hubungan mereka lebih erat dengan persatuan wartawan di Brunei serta Kalimantan, Indonesia.

“Itulah sebabnya untuk HAWANA tahun ini saya minta jemput wartawan dan media dari pelbagai negara ASEAN dan difahamkan ada enam negara ASEAN yang terlibat (termasuk Malaysia), ini satu permulaan yang baik,” katanya. 

Selain Malaysia, negara ASEAN lain terlibat dalam HAWANA 2024 adalah Brunei, Indonesia, Filipina, Kemboja dan Vietnam.

Turut serta wakil dari Timor Leste. Qatar, Kuwait, Jepun, China serta Korea. 

Pelbagai program dirangka antaranya Jelajah HAWANA 2024 Bersama Siswa yang dirasmikan oleh Fahmi di Pustaka Negeri di sini pagi ini, selain Pameran HAWANA 2024 di Atrium Utama Plaza Merdeka selama tiga hari yang turut bermula hari ini.

Sebanyak 20 reruai pameran pelbagai agensi mempamerkan perkhidmatan mereka, selain memberi peluang kepada pengunjung mendapatkan pelbagai maklumat serta menyertai bermacam aktiviti yang disediakan.

Turut mengisi HAWANA 2024 ialah Persidangan Media Sarawak (SMEC) 2024 bertemakan "Evolusi Media dalam Era Digital" yang berlangsung dua hari bermula esok dan akan dirasmikan Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Bagi mengenali keunikan budaya serta pembangunan terkini Bumi Kenyalang dengan lebih dekat, peserta HAWANA 2024 akan dibawa melawat lokasi ikonik di sekitar bandar raya ini antaranya Muzium Budaya Borneo, Jambatan Darul Hana, dan Dataran Ibu Pertiwi menerusi program "Juh Raon" atau "jom bersiar-siar" dalam bahasa Melayu Sarawak, pada esok.

Pada esok juga, peserta sambutan HAWANA 2024 akan diraikan oleh Tuan Yang Terutama Negeri Sarawak Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam Majlis Makan Malam.  

HAWANA tahun ini adalah penganjuran edisi keempat selepas diperkenalkan di ibu negara pada 2018, Melaka (2022) serta Perak (2023) dan tarikh 29 Mei diwartakan sebagai Hari Wartawan Nasional sempena penerbitan edisi pertama akhbar Utusan Melayu pada 29 Mei 1939, bertujuan meraikan sumbangan pengamal media.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan