LUXEMBOURG, 25 Mei (Bernama) -- Stoneshield Capital hari ini mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian untuk memperoleh kepentingan ekuiti sebanyak 15% dalam Exolum daripada OMERS, sekali gus mengukuhkan pelaburan sedia ada syarikat itu sejak Januari 2026. Baki 10% daripada kira-kira 25% pegangan OMERS sedang diperoleh secara berasingan oleh sebuah firma pelaburan global terkemuka dengan aset di bawah pengurusan melebihi USD 100 bilion. OMERS, bersama rakan pelaburannya, telah melabur dalam Exolum sejak 2016. Terma-terma transaksi tersebut tidak didedahkan.
Exolum ialah sebuah syarikat logistik tenaga global yang beribu pejabat di Sepanyol, yang mengkhusus dalam pengangkutan, penyimpanan dan pengedaran produk bertapis, cecair pukal serta bahan api penerbangan. Syarikat ini juga memainkan peranan yang semakin penting dalam menyokong transisi tenaga. Exolum memiliki rangkaian saluran paip penghantaran sepanjang 4,000km di Sepanyol, di samping mengoperasikan rangkaian paip sepanjang 2,000km di United Kingdom (UK). Syarikat ini juga memiliki 68 terminal simpanan dengan kapasiti melebihi 11 juta meter padu dan berkhidmat di lebih 48 lapangan terbang antarabangsa – termasuk Heathrow, Gatwick, Stansted, Madrid, Barcelona, Lisbon, Lima dan Charles de Gaulle – menjadikannya salah satu platform infrastruktur bahan api penerbangan terbesar di dunia. Exolum mempunyai lebih daripada 2,300 pekerja di seluruh dunia dan hasil tahunan melebihi EUR1.3 bilion.
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial