AM

Keputusan Sampel Air Sungai Perak Kebiruan Isnin Depan - Exco

25/10/2025 02:56 PM

IPOH, 25 Okt (Bernama) -- Keputusan sampel air Sungai Perak di Jambatan Kampung Sungai Papan, Gerik yang bertukar menjadi warna kebiruan disyaki akibat pencemaran akan diketahui pada Isnin depan, kata Pengerusi Jawatankuasa Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Teh Kok Lim.

Beliau berkata sampel air sungai telah diambil Jabatan Alam Sekitar (JAS) Perak dan siasatan lanjut juga masih dijalankan JAS serta Jabatan Mineral dan Galian (JMG) Perak untuk mengetahui punca kejadian.

“Kejadian ini pertama kali berlaku dan ia (sampel air) sedang dianalisis Jabatan Kimia dengan mereka diarahkan untuk mempercepat analisis,” katanya pada sidang media selepas Program Green Tech Perak 2025 di Bulatan Sultan Azlan Shah, Meru Raya dekat sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNPk) Datuk Redza Rafiq Abdul Razak.

Teh berkata pihaknya dimaklumkan kejadian disyaki berpunca daripada kolam takungan air melimpah akibat hujan lebat beberapa hari lepas. 

Pada 21 Okt, gambar air Sungai Perak di Jambatan Kampung Sungai Papan iaitu kira-kira lima kilometer ke arah utara Kampung Air Ganda, Gerik bertukar menjadi biru tular di Facebook.

Pengarah JAS Perak Datuk Dr Mohammad Ezanni Mat Salleh pada Khamis lepas, berkata kejadian disyaki akibat pencemaran daripada aktiviti perlombongan mineral namun siasatan lanjut dijalankan untuk mengenal pasti punca sebenar.

-- BERNAMA

© 2025 BERNAMA   • Disclaimer   • Privacy Policy   • Security Policy  
https://bernama.com/bm/news.php?id=2482934