KUALA LUMPUR, 8 April (Bernama) -- Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) mengumumkan peralihan kepimpinan dalam Lembaga Pengarahnya, dengan Fauziah Hisham dilantik sebagai Pengerusi.
Dalam kenyataan hari ini, AKPK memaklumkan pelantikan itu berkuat kuasa pada 6 April lepas, dengan Fauziah menggantikan Anuar Mohd Hassan, yang tamat tempoh perkhidmatannya pada Mac.
"Fauziah mengambil alih jawatan Pengerusi dengan pengalaman kepimpinan yang luas serta pemahaman kukuh terhadap mandat AKPK dan tanggungjawab institusi.
"Pelantikan beliau mencerminkan komitmen Lembaga Pengarah terhadap kesinambungan, tadbir urus yang baik dan usaha berterusan peranan AKPK dalam memperkukuh daya tahan kewangan isi rumah serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS)," menurut kenyataan itu.
Selain pelantikan Fauziah, AKPK turut mengalu-alukan Datuk Dr Nora Manaf dan Tan Siow Ming sebagai ahli baharu dalam Lembaga Pengarah.
Menurut AKPK, Nora yang kini berkhidmat sebagai Pengarah Bebas MBSB Group dan Pengerusi Manaf Gardner Associates, membawa kepakaran mendalam bagi bidang modal insan, kepimpinan dan tadbir urus korporat.
Tan, yang memiliki pengalaman cemerlang lebih 30 tahun dalam strategi korporat, transformasi dan khidmat nasihat pula, merupakan bekas Ahli Lembaga Eksekutif dan Rakan Kongsi Kanan PwC Malaysia.
"Beliau kini berkhidmat sebagai Pengerusi Eksekutif Trinitaz Capital Partners, selain turut menganggotai Lembagai Pengarah UEM Group Berhad," menurut kenyataan itu.
AKPK juga merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Anuar atas kepimpinan dan khidmatnya sebagai Pengerusi sejak September 2018, dan tempoh perkhidmatannya itu telah memperkukuh keupayaan institusi agensi, meningkatkan penyampaian digital serta membantu rakyat Malaysia menghadapi tempoh ketidaktentuan ekonomi dan kewangan yang signifikan.
Ketika AKPK menyambut ulang tahun ke-20 pada April 2026, agensi itu kekal komited dalam memperukuh daya tahan kewangan rakyat Malaysia.
-- BERNAMA
