AM

PENGECUALIAN SEMENTARA BORANG TM.6 OLEH THAILAND BANTU RANGSANG PELANCONGAN PERLIS

18/04/2024 02:52 PM

Oleh Nurrul Huda Ahmad Lutfi dan Nurul Syahirah Zulkifli

KANGAR, 18 April (Bernama) -- Langkah kerajaan Thailand mengecualikan sementara warganegara asing daripada mengemukakan Borang TM.6 ketika masuk dan keluar dari negara itu dilihat dapat merangsang sektor pelancongan di Perlis.

Pengerusi Jawatankuasa Hubungan dan Kerjasama Sempadan Perlis Izizam Ibrahim berkata ini kerana langkah itu akan mengurangkan kesesakan di pusat pemeriksaan imigresen negara berkenaan, sekali gus  memudahkan pergerakan keluar pelancong asing dari Thailand ke Malaysia melalui sempadan Perlis.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya akan memantau impak pelaksanaan pengecualian sementara Borang TM.6 dalam tempoh sebulan ini untuk melihat kesannya terhadap pelancongan negeri. 

"Ada positif dan negatif, negatifnya mungkin (rakyat Malaysia) akan ramai ke sana, ada macam-macam prosedur di sana pun masih lagi rakyat kita masuk sana, yang kedua positifnya, pergerakan keluar akan lalu di Perlis ini (mungkin) banyaklah, mungkin mereka akan singgah di Perlis, ada satu kelebihan untuk kita,” katanya kepada Bernama.

Pada 9 April lepas, Bernama melaporkan warganegara asing akan dikecualikan mengemukakan Borang TM.6 untuk sementara waktu ketika memasuki atau keluar dari Thailand di pusat pemeriksaan imigresen berkuat kuasa 15 April hingga 15 Okt ini.

Timbalan Jurucakap Kerajaan Thailand Karom Phonphonklang dipetik sebagai berkata keputusan itu bertujuan merangsang sektor pelancongan dan mengurangkan kesesakan di pusat pemeriksaan. 

Borang TM.6 merupakan dokumen bertujuan mengumpul maklumat pelawat asing bagi tujuan pemeriksaan dan pemantauan untuk mengekalkan keselamatan negara.

Mengulas lanjut, Izizam berkata kerajaan negeri boleh mengambil manfaat daripada langkah kerajaan Thailand itu dengan memperhebatkan lagi promosi tempat pelancongan di Perlis.

"Pihak kita kerajaan negeri kena ambil kelebihan yang ada, mana-mana ruang yang kita boleh kerjasama dengan mereka (kerajaan Thailand) kita akan kerjasama," katanya sambil menambah Perlis berhasrat menubuhkan jawatankuasa khas untuk sektor pelancongan Malaysia-Thailand.

Sementara itu, Izizam berkata pihaknya sedang menyusun gerak kerja untuk sesi perbincangan dengan pihak kerajaan Thailand bagi melihat ruang kerjasama dengan negara jiran itu dalam usaha mewujudkan jawatankuasa khas berkenaan.

"Masa kita pergi (Thailand) sebelum puasa hari itu, kita buat perbincangan untuk penubuhan jawatankuasa tersebut, tetapi hari itu cara dasar, lepas ini kita akan buat cara yang betul yang mana boleh kita wujudkan kerjasama, kita bincang apa pakej kita perlu buat.

"Itu pun kena bincang balik dengan Exco Pelancongan...kita tengok susun balik macam mana. Kita tengok di pihak Thailand berapa orang, pihak kita berapa orang, kita boleh duduk sekali, tumpu pelancongan, ekonomi dari segi kedudukan sempadan sendiri," katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Kelab Usahawan dan Pelancongan Perlis (KUPPs) Dr Ammar Hassan berkata langkah itu memudahkan perjalanan keluar pelancong asing dari Thailand ke Malaysia melalui sempadan negeri berkenaan.

"Saya bersetuju dengan langkah tersebut kerana ia dapat mengurangkan kesesakan keluar masuk terutama di hujung minggu, cuti sekolah dan musim perayaan," katanya.

Beliau yang juga Yang Dipertua Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Perlis optimis penduduk setempat terutama peniaga-peniaga kecil di negeri itu dapat mengambil peluang meningkatkan pendapatan apabila pelancong asing dari Thailand ramai memasuki Malaysia khususnya Perlis.

"Sempena Tahun Melawat Perlis 2024-2025 ini, akan memberi kelebihan kepada pelancongan di Perlis, dan akan dapat meningkatkan ekonomi penduduk seperti peniaga-peniaga kecil," katanya.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan