EKONOMI

KUNJUNGAN KE TIGA NEGARA DI BENUA ASIA TENGAH JANA POTENSI PELABURAN, PERDAGANGAN LEBIH RM2.1 BLN - PM ANWAR

20/05/2024 01:31 AM

KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) -- Kunjungan ke Kyrgyzstan, Kazakhstan dan Uzbekistan berjaya menjana potensi pelaburan dan perdagangan sekurang-kurangnya berjumlah lebih RM2.1 bilion, ia bakal memanfaatkan pertumbuhan ekonomi Malaysia.

“Secara keseluruhan, saya berpuas hati dengan hasil lawatan rasmi ini yang telah membuka lembaran baharu dalam hubungan antara Malaysia dengan negara-negara di benua Asia Tengah,” kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi hantaran di laman Facebook hari ini.

Beliau memulakan kunjungan ke Kyrgyzstan pada 14 Mei, diikuti Kazakhstan dan Uzbekistan.

Kyrgystan and Uzbekistan adalah negara yang dikelilingi daratan.

Kazakhstan merupakan negara kesembilan terbesar di dunia, ia bersempadan dengan Rusia di utara, Laut Caspian di barat daya; Turkmenistan, Uzbekistan dan Kyrgyztan di selatan, dan China di timur.

Tiga negara itu adalah negara bekas Kesatuan Soviet.

“Alhamdulillah, lawatan rasmi saya ke Uzbekistan telah berjaya mengangkat hubungan dua hala, pelaburan, perdagangan serta kerjasama Malaysia-Uzbekistan ke tahap lebih tinggi dengan potensi eksport sekurang-kurangnya RM710 juta telah termeterai.

“Penghujung kunjungan di Uzbekistan juga menutup tirai lawatan rasmi saya ke tiga negara Asia Tengah, bermula di Kyrgyzstan pada Selasa lalu, disusuli Kazakhstan pada Khamis,” kata beliau.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata beliau sempat makan tengah hari bersama Timbalan Perdana Menteri Pertama Uzbekistan, Achilbay Jumaniazovich Ramatov dan pimpinan lain tidak jauh dari Kompleks Kalon Minaret sebelum berlepas pulang ke tanah air.

Sebelum berangkat ke lapangan terbang, pimpinan Kerajaan Uzbekistan menghadiahkan sepersalinan pakaian tradisi rasmi khusus buat pemimpin tertinggi Bukhara dikenali sebagai ‘Chapan Bukhara’.

“Achilbay dan Penasihat Kepada Presiden Uzbekistan, Muzaffar Komilov kemudian mengiringi saya dan delegasi Malaysia ke Lapangan Terbang Antarabangsa Bukhara.”

“Saya zahirkan ucapan penghargaan tertinggi atas layanan luar biasa sepanjang kami berada di Uzbekistan sejak Jumaat lalu. Berat hati untuk melangkah meninggalkan Uzbekistan selepas hubungan erat yang terjalin meskipun hanya dalam tempoh singkat,” kata beliau lagi.

Perdana Menteri berkata beliau juga amat menghargai hubungan persahabatan yang telah terjalin dengan Presiden Shavkat.

“Terima kasih atas keikhlasan yang dihulurkan sepanjang pertemuan dan perbincangan kami,” kata beliau.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan