EKONOMI

HARGA EMAS DIJANGKA CECAH US$2,500 SETIAP AUNS TROY TAHUN INI - UBS INVESTMENT BANK

24/05/2024 07:10 PM

KUALA LUMPUR, 24 Mei (Bernama) -- Harga emas dijangka mencecah sehingga US$2,500 setiap auns troy (US$1=RM4.71) tahun ini, dipacu sebahagiannya oleh permintaan yang kukuh dari China, ketidaktentuan geopolitik dan jangkaan penurunan kadar faedah oleh Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat.

Pakar strategi logam berharga UBS Investment Bank Joni Teves berkata permintaan fizikal yang agak kukuh dari China secara umumnya pada awal tahun menjadi faktor utama yang mengukuhkan asas pasaran.

“Terdapat gabungan faktor yang menyokong harga emas lebih tinggi. 

"Kami fikir emas akan terus mencapai paras tertinggi baharunya pada suku akan datang. Memandangkan emas mencecah US$2,450 setiap auns troy minggu ini, ia mungkin mampu mencecah sehingga US$2,500 (setiap auns troy) dan kami percaya dengan jangkaan asas kami, risikonya semakin cenderung meningkat," katanya.

Teves berkata demikian semasa taklimat media maya tentang “Siri Taklimat Media Persidangan Pelaburan Asia UBS: Minyak dan Emas - Adakah harga akan kekal dinaikkan?” hari ini.

Menurut London Bullion Market Association pada 23 Mei, harga emas fizikal berada pada US$2,357.35 setiap auns troy.

Sementara itu, Teves berkata UBS House melihat Fed mungkin mula menurunkan kadar pada September.

“Untuk tahun ini dan ke 2025, kami menurunkan harga dua kali, (yang saya percaya akan dilakukan pada kebanyakan mesyuarat tahun depan kecuali untuk mesyuarat November).

“Dari segi harga emas dalam tempoh terdekat, saya melihat dinamik jelas minat pembeli yang kukuh, dan oleh itu, pasaran akan disokong dengan baik dalam jangka masa panjang. Justeru, saya menjangkakan trend emas mencecah paras tertinggi dan paras terendah akan berterusan," katanya.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan