WILAYAH - SARAWAK > BERITA

Pekerja, Peniaga Warga Asing Dilarang Berniaga Di Bazar Ramadan Di Negeri Sembilan

18/02/2025 02:38 PM

SEREMBAN,18 Feb (Bernama) -- Pihak berkuasa tempatan (PBT) akan bertindak lebih tegas dalam melakukan penguatkuasaan di bazar Ramadan di Negeri Sembilan bagi memastikan tiada pekerja dan peniaga warga asing berniaga di tapak tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Pengangkutan negeri J. Arul Kumar berkata PBT akan menyita dan menyenarai hitam peniaga tempatan yang didapati menyewakan tapak bazar mereka kepada warga asing, termasuk mereka yang mengambil pekerja asing.

"Tapak bazar Ramadan adalah untuk peniaga tempatan mendapatkan sumber pendapatan tambahan, jadi pada kali ini kita akan bertindak lebih agresif agar tiada pihak luar mengambil kesempatan berniaga di bazar Ramadan.

 "Jika kita dapati ada peniaga tempatan cuba melaksanakan 'Ali Baba' sewakan tapak bazar kepada warga asing, mereka akan dikenakan tindakan tegas dan disenarai hitam untuk tahun hadapan," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata masyarakat perlu tahu tiada lesen diberikan kepada warga asing untuk berniaga di mana-mana tempat sama ada di pasar malam atau bazar Ramadan.

“Hanya peniaga tempatan dibenarkan berniaga, pemohon juga diingatkan tidak menjual tapak bazar dengan harga tinggi kepada pihak ketiga,” katanya.

-- BERNAMA 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2025 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan