WILAYAH - SARAWAK > BERITA

Tiada Bayaran Insentif Pengeluaran Getah Untuk Jun 2026 -- LGM

30/06/2026 11:46 PM

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) -- Tiada bayaran Insentif Pengeluaran Getah (IPG) akan dibuat kepada pekebun kecil getah pada Jun 2026 memandangkan purata harga bulanan ladang untuk getah sekerap kekal melebihi ambang pengaktifan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

Menurut satu kenyataan daripada Lembaga Getah Malaysia (LGM), IPG diaktifkan hanya apabila purata harga ladang getah sekerap setiap bulan turun di bawah RM3 sekilogram.

Harga purata ladang getah sekerap pada Jun 2026 ialah RM3.95 sekilogram di Semenanjung Malaysia, RM3.65 sekilogram di Sabah dan RM3.50 sekilogram di Sarawak.

IPG untuk lateks diaktifkan serentak dengan IPG untuk getah sekerap dan ditetapkan pada RM0.90 sekilogram untuk lateks dengan kandungan getah kering 100 peratus.

Oleh itu, tiada bayaran IPG akan dibuat untuk getah sekerap dan lateks bagi Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Jun 2026.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan