BERITA TERKINI   MCMC diberi tempoh sehingga hujung tahun untuk bangunkan 10 instrumen subsidiari, pastikan pelaksanaan berkesan Akta Keselamatan Dalam Talian 2024 - Fahmi | Peruntukan tambahan RM100 juta kepada rakyat Palestin di Gaza beri tumpuan kepada proses pembangunan semula - Fahmi | Sebanyak 37 kereta, tujuh motosikal musnah dalam kebakaran libat sebuah bengkel kenderaan di Seksyen 24, Shah Alam malam tadi - Bomba | 

Malaysia Cadang Perluas Pengiktirafan Sijil Halal Jakim Ke Lebih Banyak Negara -- Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR, 17 Sept -- Malaysia bercadang untuk memperluaskan pengiktirafan sijil Halal yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ke lebih banyak negara menerusi kerjasama diplomasi Halal.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata setakat ini di peringkat global terdapat 88 buah negara yang telah mengiktiraf sijil Halal JAKIM.

Selain itu, katanya, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam setiap lawatannya ke luar negara sentiasa menekankan tentang perkara itu.

Ahmad Zahid berkata demikian pada Persidangan Perniagaan Halal Sedunia (WHBC) 2024 sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2024 di sini, hari ini.

-- BERNAMA