BERITA TERKINI   Anak syarikat milik penuh Maxis Bhd, Maxis Broadband Sdn Bhd menyediakan pendahuluan pemegang saham tambahan sebanyak RM202 juta kepada Digital Nasional Bhd | Piala Thomas: Jepun 1 Malaysia 0: Kodai Naraoka tewaskan Leong Jun Hao 21-11, 21-15 | Piala Uber: Malaysia akan berdepan juara bertahan China di peringkat suku akhir | Pelarasan perbelanjaan akan dibuat tanpa menjejaskan perkhidmatan kritikal kepada rakyat dan kestabilan ekonomi - MOF | Panduan dikeluarkan kepada kementerian, agensi untuk susun semula keutamaan perbelanjaan mengurus, selaras cabaran krisis bekalan global, peningkatan tanggungan subsidi - MOF | 

CPTPP UK-Malaysia Buka Peluang Kepada PKS Tembusi Pasaran Di UK - Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) -- Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) pertama antara United Kingdom (UK) dan Malaysia dijangka membuka peluang yang luas kepada pengeksport Malaysia, terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk menembusi pasaran UK. 

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata perkara itu antara yang dibincangkan semasa pertemuannya dengan Setiausaha Negara bagi Hal Ehwal Luar Negeri dan Komanwel UK David Lammy, baru-baru ini.

“Bersama kita pacu pertumbuhan ekonomi yang berdaya tahan dan inovatif,” katanya menerusi hantaran di platform X hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat daripada Lammy untuk memperkukuh hubungan dua hala yang kini telah dinaik taraf kepada perkongsian strategik sejak pertemuan dengan Perdana Menteri UK Keir Starmer pada Januari lepas.

Menerusi platform X, Anwar berkata Malaysia mengalu-alukan kerjasama erat dalam pelbagai bidang, termasuk pelaburan, peralihan tenaga, pendidikan, perubahan iklim, pertahanan, digitalisasi dan kecerdasan buatan.

-- BERNAMA