BERITA TERKINI   Kerajaan cadang gubal Rang Undang-undang Perolehan Kerajaan sebagai kesinambungan kepada Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal 2023 dan pelengkap kepada Akta Tatacara Kewangan 1957 - PM Anwar | Kerajaan MADANI cipta sejarah menggubal Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal 2023 yang mengandungi penanda aras berkaitan pengurusan fiskal - PM Anwar | Kerangka Ekonomi MADANI serta RMK13 bukan sahaja untuk memperkukuh ekonomi, tetapi bagi menangani kebejatan yang membelit negara sejak sekian lama - PM Anwar | Pengintegrasian Terminal 1 dan Terminal 2 KLIA oleh MAHB akan dipercepat- Loke | Saling bergantung antara negara berdaulat perlu dibina berasaskan prinsip pilihan, ketahanan, dan saling menghormati - PM Anwar | 

Sembilan Syarikat Malaysia Sertai SEMICON SEA 2025 Di Singapura

KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) -- Sembilan syarikat Malaysia akan menyertai SEMICON Southeast Asia (SEA) 2025, platform utama rantau ini bagi industri elektronik dan semikonduktor global.

Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dalam satu kenyataan hari ini berkata, semua syarikat itu menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan yang sesuai untuk rantaian nilai mikroelektronik dan semikonduktor.

Ia merupakan penyertaan kali ke-10 berturut-turut MATRADE dalam acara tersebut, yang akan diadakan selama tiga di Singapura, bermula esok.

Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE Datuk Mohd Mustafa Abdul Aziz berkata penyertaan MATRADE dalam SEA 2025 membuktikan langkah proaktif yang diambil oleh Malaysia untuk mengukuhkan ekosistem domestiknya.

Katanya, ia juga bertujuan meningkatkan daya tahan rantaian bekalan semikonduktor dan elektronik, ketika landskap elektrikal dan elektronik (E&E) global berkembang dalam keadaan ketidaktentuan geopolitik.

“Selain itu, ia juga menekankan peranan utama MATRADE dalam memacu akses kepada pasaran melangkaui rakan kongsi tradisional dan membuka peluang perniagaan baharu,” katanya.

Pada 2024, perdagangan Malaysia dalam sektor E&E mencecah RM1.06 trilion, dengan eksport menyumbang sebanyak RM601.21 bilion. 

Eksport peranti semikonduktor, litar bersepadu, transistor dan injap mewakili 64.5 peratus daripada keseluruhan eksport E&E, berjumlah RM387.98 bilion.

Destinasi eksport utama bagi produk E&E termasuk Amerika Syarikat, Singapura, Hong Kong, China dan Taiwan.

Menurut MATRADE, secara purata, eksport produk E&E ke rantau Asia Pasifik telah meningkat lebih 11 peratus sejak lima tahun lepas.

“Dengan asas yang kukuh dalam pembuatan bernilai tinggi dan sokongan teguh kerajaan, Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk menjadi rakan kongsi pilihan dalam industri semikonduktor dan elektronik peringkat global serta serantau,” katanya.

-- BERNAMA=