BERITA PRU15   PH tidak letak syarat bentuk kerajaan negeri - Wan Rosdy | PRU15 Padang Serai: Calon BN teruskan kempen | DUN Tioman: Masyarakat Orang Asli harap masalah air diselesaikan | DUN Tioman: Calon BN bertemu calon PH, bincang strategi kempen | Calon PN Padang Serai beri keterangan kepada polis berhubung kenyataan ‘kerajaan zina’ | 
EKONOMI

Pembukaan pejabat perdagangan, pelancongan Sarawak di Pontianak buka peluang baharu

25/11/2022 06:21 PM

KUCHING, 25 Nov (Bernama) -- Pembukaan Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak di Pontianak, Indonesia, tahun depan dilihat dapat membuka peluang ekonomi baharu buat kedua-dua pihak, kata Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Katanya, peluang ekonomi di Indonesia cukup besar terutamanya apabila kerajaan Indonesia memindahkan ibu negara tersebut dari Jakarta ke Kalimantan Timur yang turut berada dalam kepulauan Borneo.

Katanya, kerajaan negeri Sarawak juga akan terus komited mengekalkan jalinan kerjasama erat dengan Indonesia merentasi pelbagai aspek termasuk dalam perusahaan kecil dan sederhana.

“Kita (Sarawak dan Indonesia) mempunyai hubungan yang rapat sekali, kita harap hubungan ini dapat dikukuhkan lagi dan merangkumi pelbagai sektor,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menerima kunjungan hormat dari Ikatan Saudagar Muslim Se-Indonesia (ISMI) di Bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di sini, hari ini. 

Pada 21 Nov lalu, Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg semasa membentangkan Bajet Negeri 2023, berkata kerajaan Sarawak bercadang memperuntukkan RM10 juta kepada Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak di Singapura (STATOS), serta penubuhan pejabat yang sama di Brunei dan Pontianak pada tahun depan.

-- BERNAMA 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan