SUKAN

PLBM ANJUR LIGA BOLING PADANG KEBANGSAAN TAHUN DEPAN

27/09/2023 12:30 AM

KUALA LUMPUR, 26 Sept (Bernama) --  Persekutuan Lawn Bowls Malaysia (PLBM) akan menganjurkan kejohanan Liga Boling Padang Malaysia pada tahun depan.

Presiden PLBM Datuk Awalan Abdul Aziz berkata kejohanan yang julung kali diadakan itu akan berlangsung di lima zon seluruh negara iaitu utara, selatan, tengah, pantai timur dan Sabah/Sarawak.

“Selain memberi lebih banyak pendedahan kepada pemain kebangsaan untuk bermain, kejohanan ini akan menjadi platform bagi meneroka bakat baharu sukan boling padang dari seluruh negara,” katanya pada sidang media di sini malam ini.

Beliau turut mengumumkan bahawa PLBM akan menghantar Mohd Idham Amin Ramlan sebagai wakil perseorangan lelaki dan Aleena Ahmad Nawawi, yang merupakan juara dunia pairs wanita pada Kejohanan Boling Padang Wanita 2023 bersama Nur Ain Nabilah Tarmizi, ke Scotland Disember ini untuk menyertai Kejohanan Remaja Dunia 2023.

Katanya Mohd Idham dan Aleena masing-masing akan menyertai acara perseorangan selain bergandingan dalam pairs campuran.

Awalan berkata gandingan Aleena-Nur Ain Nabilah dan pemenang gangsa pairs lelaki kejohanan dunia Izzat Shameer Dzulkeple-Mohd Soufi Rusli serta pemenang gangsa perseorangan wanita World Singles Champion of Champions, Nurul Alyani Jamil, menerima pakej umrah tajaan Affin Bank berjumlah RM20,000.

Beliau turut menzahirkan penghargaan kepada Majlis Sukan Negara atas sokongan dan bantuan sehingga menyaksikan skuad kebangsaan berjaya menyinar pada Kejohanan Boling Padang Dunia 2023 dan Kejohanan World Singles Champion of Champions.

Baru-baru ini, Aleena-Nur Ain Nabilah mencipta sensasi apabila menamatkan kemarau 15 tahun tanpa pingat emas buat Malaysia selepas menewaskan wakil Malta, Rebecca Rixon-Connie Rixon, 15-12, pada aksi final di Gold Coast, Australia.

Kali terakhir Malaysia memenangi emas ialah menerusi Safuan Said yang menjuarai perseorangan lelaki pada edisi 2008.

-- BERNAMA

 

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan