AM

JASAD MENDIANG JOSEPH KURUP TIBA DI KOTA KINABALU MALAM INI

19/04/2024 12:38 AM

KOTA KINABALU, 18 April (Bernama) -- Jasad mendiang Tan Sri Joseph Kurup tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu di sini pada 11.20 malam ini dengan pesawat komersial.

Penerbangan membawa mendiang pada asalnya dijadualkan pada 9.15 pagi tadi, bagaimanapun ditunda berikutan letusan Gunung Ruang di Sulawesi Utara, Indonesia.

Anak mendiang iaitu Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup turut mengiringi jasad bapanya itu.

Jasad mendiang akan dibawa ke Fook Lu Siew Coffin Supplies Sdn Bhd, Jalan Tuaran di sini bagi urusan penghormatan terakhir bagi tetamu kenamaan dan orang ramai yang dijadual diadakan bermula 2 petang hingga 8 malam esok.

Semalam, Pengasas Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah itu meninggal dunia di Institut Jantung Negara, Kuala Lumpur pada usia 79 tahun.

Mendiang ialah bekas Ahli Parlimen Pensiangan pernah memegang beberapa jawatan penting antaranya Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perpaduan dan Integrasi Nasional).

Joseph bersara daripada politik tahun lepas selepas memegang jawatan Presiden PBRS sejak penubuhan parti itu pada 1994 dan anaknya Arthur yang juga Timbalan Presiden menggantikan ayahnya sebagai Presiden pada Januari tahun lepas.

-- BERNAMA

 

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan