UN chief extremely concerned about reported seizures of vessels, including in Strait of Hormuz [ 3m ago ]

Senarai Berita ARKIB

Am | Ekonomi | Politik | Sukan | Rencana | Dunia | MTDC


Pelancaran Bulan Kebangsaan di Melaka imbau detik pengumuman tarikh kemerdekaan

MELAKA, 23 Julai (Bernama) -- Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2019 pada 3 Ogos di Dataran Pahlawan, Bandar Hilir di sini dilihat bakal mengimbau kembali detik pengumuman tarikh kemerdekaan negara  oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj, 63 tahun lepas. 

Set gamelan 208 tahun iringi istiadat pertabalan

KUANTAN, 23 Julai (Bernama) -- Set gamelan berusia 208 tahun yang akan digunakan bagi mengiringi dan menyerikan Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 30 Julai ini mempunyai kisah yang bernilai untuk dikongsi. 

USIM ketengah produk inovasi pada Hari Muzium Antarabangsa 2019

NILAI, 23 Julai (Bernama) -- Penglibatan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) pada sambutan Hari Muzium Antarabangsa (HMA) peringkat kebangsaan yang diadakan di perkarangan Muzium Sabah, Kota Kinabalu baru-baru ini adalah untuk menonjolkan budaya ilmu, menyelidik dan mempromosi USIM melalui bidang penyelidikan, seni Melayu, penerbitan buku, produk inovasi dan sebagainya.

Gempa bumi sederhana landa timur laut Taiwan

?KUALA LUMPUR, 23 Julai (Bernama) -- Gempa bumi sederhana berukuran 5.0 pada skala Richter melanda timur laut Taiwan pada 4.47 pagi ini.

Gangguan air di Selangor, Kuala Lumpur pulih 77 peratus setakat 6 pagi

SHAH ALAM, 23 Julai (Bernama) -- Proses pemulihan gangguan bekalan air di kawasan terjejas di Selangor dan Kuala Lumpur akibat pencemaran diesel di Sungai Selangor, mencapai tahap pemulihan keseluruhan 77 peratus, setakat 6 pagi ini.

Pelajar tingkatan empat intai takluki Gunung Elbrus

KUALA LUMPUR, 23 Julai (Bernama) -- Seorang pelajar perempuan tingkatan empat mahu mengharumkan nama negara dengan memenuhi matlamat menjadi belia termuda Asia Tenggara mendaki Gunung Elbrus di Rusia yang merupakan puncak tertinggi di benua Eropah.

Nasi kerabu, nasi dagang dan laksam di bumi Makkah

MAKKAH, 23 Julai (Bernama) -- Selepas menunaikan solat Subuh di Masjidil Haram, jemaah haji Malaysia termasuk penulis sendiri mudah mendapatkan pelbagai jenis juadah untuk sarapan pagi sama ada daripada peniaga makanan jalanan, kedai makan atau kafetaria maktab penginapan.